Τι συζητήθηκε μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του ΥΠ.ΟΙΚ;

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για το κλίμα που επικρατεί στις συναντήσεις της τρόικας και εκπροσώπους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την εξεύρεση των 11,5 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια της συνάντησης της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζεται η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχει καταθέσει το υπουργείο στους αντιπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Αμέσως μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η τρίμερης συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σε ό,τι αφορά τα 11,5 δισ. υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία ωστόσο δεν παρουσιάστηκε στην τρόικα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης), στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα. Τα μέτρα θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας μετά τη σύσκεψη.

Σημειώνεται πως η τρόικα ενδέχεται να πάρει τις προτάσεις για τα 11,5 δισ. μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, πολύ πιθανόν δηλαδή και σήμερα. 
Επισημαίνεται ακόμα πως έχουν κατατεθεί για το 2012 ισοδύναμα μέτρα, ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα σχέδιο νόμου για την περικοπή των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες, με όφελος περίπου 17 εκ. ευρώ. 

Προβλέπεται τέλος μείωση των συνολικών απολαβών των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο ύψος του μισθού του βουλευτή, αλλά και στους μισθούς των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, με την εξοικονόμηση άλλων 10 εκ. ευρώ.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa