Απειλούνται σπίτια από τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα [BINTEO]



Aνεξέλεγκτη αυτή την ώρα η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Αχαΐα, με τη φωτιά να έχει μπει στο χωριό Κάτω Καστρίτσι.
Αρχές και κάτοικοι, σύμφωνα με το patrastimes.gr, βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση του οικισμού, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη σταματήσουν.
Περικυκλωμένο από τις φλόγες και το χωριό Πλατάνι, με το μέτωπο που βρισκόταν στάσιμο να έχει αναζωπυρωθεί και να κινείται απειλητικά προς το χωριό.
Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκοτεινιάσει την περιοχή και έχουν σκεπάσει τον ουρανό πάνω από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.
Οι επισκέπτες και οι ασθενείς με εξιτήριο αναγκάζονται να αποχωρήσουν φορώντας μάσκες οξυγόνου, αφού η ατμόσφαιρα γύρω από το νοσοκομείο είναι αποπνικτική.
Λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου οι φλόγες απειλούν και το Άνω Καστρίτσι, καθώς έχουν φτάσει στις παρυφές του οικισμού και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ρίχουν τώρα εκεί το βάρος, καθώς προς στιγμή αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για το Ανω Καστρίτσι.
Χειροτερεύουν τα πράγματα για τον νομό Αχαΐας, αφού πριν από λίγο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Τζάιλο, ενώ υπάρχουν δύο μεγάλα μέτωπα στην περιοχή, με το ένα να κατευθύνεται προς το Πλατάνι και το άλλο προς το Άνω Καστρίτσι.
Στη μάχη των πύρινων μετώπων ρίχονται και πετζετέλ που "σηκώθηκαν" από Ανδραβίδα και κατευθύνονται στην περιοχή.
Στο σημείο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για το μέτωπο προς το Ανω Καστρίτσι, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί -με ριπές ανέμων που φθάνουν τα 7 και τα 8 μποφόρ- με αποτέλεσμα να "σπρώχνουν" τη φωτιά προς τον οικισμό.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο patrastimes.gr ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Αχαϊας κ. Γεωργιόπουλος, τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν τη νύχτα στα Αργυρά, με τους κατοίκους να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και κυριολεκτικά να "κολλούν" στις αυλές τους για να τα προστατεύσουν.
Σε κατάσταση ετοιμότητας για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι στο Ανω Καστρίτσι.
Για περίεργο ξεκίνημα της πυρκαγιάς από το βουνό έκανε λόγο και ο διευθυντής της Πυροσβεστικής, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το αν κάποιοι ήθελαν να "σπάσουν" το πανηγύρι στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς τόνισε ότι τα ξημερώματα απειλήθηκαν σπίτια, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο να εκκενωθεί η περιοχή στα χωριά Σελλά και Αργυρά.
Ο κίνδυνος αποσοβήθηκε για τα χωριά αυτά, αλλά η φωτιά πλέον απειλεί το χωριό Πλατάνι, και όπως δήλωσε ο Γιάννης Δημαράς η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από αέρος.
Τα δυο αεροσκάφη της πυροσβεστικής που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν επιχειρούν λόγω των ισχυρών ανέμων διευκρίνισε.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Σφηνάρι Κισσάμου Χανίων, όπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα , 10 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.
Βίντεο: Patratimes.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa