ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ EURO


Η 14η Ιουνίου μπορεί και είναι ημερομηνία-σταθμός για το Ελληνικό μπάσκετ λόγω της αλησμόνητης κατάκτησης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1987 αλλά την ίδια ημερομηνία δύο φορές μάλιστα, αγωνίστηκε και το ποδοσφαιρικό εθνικό συγκρότημα σε τελική φάση Euro. Το 1980 και το 2008.
 Το 1980 έχασε από την Τσεχοσλοβακία στην Ρώμη με τον Αναστόπουλο να πετυχαίνει το  ιστορικό πρώτο Ελληνικό γκολ σε τελική φάση και το 2008 από την Ρωσία στο Σάλτσμπουργκ.
Πάμε να ξεφυλλίσουμε το λεύκωμα  με τις αναμνήσεις της 14ης Ιουνίου:
1972
Γερμανία και Σοβιετική Ένωση κερδίζουν την παρουσία τους στον τελικό της τέταρτης διοργάνωσης. Οι Σοβιετικοί το κατάφεραν για τρίτη φορά επικρατώντας με 1-0 της Ουγγαρίας  στο γήπεδο της Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες. Σκόρερ του μοναδικού γκολ ο Ανατόλι Κονκόφ. Στον άλλο ημιτελικό στο Μποσουίλ της Αμβέρσας, η Δυτική Γερμανία με δύο γκολ του "μπόμπερ" Γκερντ Μίλερ (24'.71') επικράτησε 2-1 της διοργανώτριας ομάδας του Βελγίου που μείωσε με τον Οντιλόν Πολέουνις στο 73'.

1980
Ο Νίκος Αναστόπουλος μπαίνει στο πάνθεον της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας πετυχαίνοντας στο "Ολύμπικο" της Ρώμης το πρώτο γκολ της χώρας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το γκολ του στο 14ο λεπτό ακύρωσε το προβάδισμα των Τσεχοσλοβάκων που είχαν ανοίξει το σκορ στο 6' με τον Άντονι Πανένκα. Ακολούθησαν δύο ακόμη γκολ από τους Βίτσεκ και Νέχοντα για το τελικό 3-1.
Την ίδια μέρα στη Νάπολι στον άλλο αγώνα του ομίλου, ο Κλάους Άλλοφς με χατ-τρικ (20'.60'.65') έδωσε στη Δυτική Γερμανία πρωτοπορία με 3-0 πριν οι Ολλανδοί μειώσουν με τους Ρεπ και  Βίλι Φαν ντε Κέρκοφ στο τελικό 3-2.

1984
Κάκιστο ματς στο "Λα Μενό" του Στρασβούργου με την Γερμανία και την Πορτογαλία να μένουν στο 0-0 ενώ ισόπαλος αλλά με γκολ (1-1)  έληξε και ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ισπανία στο Σεντ Ετιέν. Ο Καράσκο με πέναλτι στο 22' σκόραρε για τους Ισπανούς και οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν με τον μέχρι πριν από λίγες ημέρες προπονητή του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι.

1988
Άνετη επικράτηση της Γερμανίας επί της Δανίας με 2-0 στο Γκεζελκίρχεν με σκόρερ τους Κλίνσμαν και Τον ενώ στον άλλο αγώνα στο "Βαλντ" της Φρανκφούρτης, η Ιταλία με σκόρερ τον Τζιανλούκα Βιάλι στο 73' νίκησε 1-0 την Ισπανία.

1992
Άνοστη σούπα σέρβιραν με το  0-0 Γαλλία και Αγγλία στο Μάλμε ενώ η Σουηδία με γκολ του Τόμας Μπρολίν στο 58' νίκησε 1-0 την Δανία στην Στοκχόλμη.

1996
Όλα τα λεφτά στην αναμέτρηση της Τσεχίας με την Ιταλία στο "Ανφιλντ" (2-1) ήταν το πρώτο 45λεπτο. Οι Τσέχοι σκόραραν  με τον Νέντβεντ στο 5' και με τον Μπέιμπλ στο 35'. Ενδιάμεσα οι Ιταλοί είχαν ισοφαρίσει με τον Ενρίκο Κιέζα στο 18' και είχαν χάσει με αποβολή τον Απολόνι στο 29'.  Η γκίνια των "ατζούρι" ολοκληρώθηκε στο 39΄ όταν τραυματίστηκε και αποχώρησε ο Μπάτζιο.
Στο Νότιγχαμ η Πορτογαλία με σκόρερ τον Φερνάντο Κόουτο στο 66' νίκησε δύσκολα την Τουρκία με 1-0.


2000
Στον μοναδικό αγώνα η Ιταλία νίκησε 2-0 την διοργανώτρια ομάδα του Βελγίου με σκόρερ τους Φραντσέσκο Τότι και Στέφανο Φιόρε.

2004
Τρίτη συνεχόμενη παρουσία της Ιταλίας την 14η Ιουνίου. Μετά την ήττα του 1996, την νίκη του 2000 ήρθε η ισοπαλία χωρίς γκολ με την Δανία το 2004 στο Γκιμαράες για να κλείσει ο κύκλος. Στον άλλο αγώνα , η Σουηδία συνέτριψε την Βουλγαρία με 5-0 (σκορ ρεκόρ στην διοργάνωση). Δύο γκολ πέτυχε ο Χένρικ Λάρσον και από ένα οι Λιούνμπεργκ, Ιμπραίμοβιτς (πέναλτι) και Άλμπακ.

2008
Δεύτερος αγώνα της Ελληνικής ομάδας στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεύτερη ήττα. Μετά από την Σουηδία, έχασε και από την Ρωσία στο Σάλτσμπουργκ με σκόρερ του μοναδικού γκολ  τον Κονσταντίν Ζιριάνοφ στο 33ο λεπτό.
Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ισπανία με γκολ του Νταβίντ Βίγια στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων νίκησε 2-1 την Σουηδία στο Τίβολι του Ινσμπρουκ. Ο Τόρες στο 15' είχε δώσει το προβάδισμα στην Ισπανία πριν ισοφαρίσει ο Ιμπραίμοβιτς  στο 34'.
pamesports.gr

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa