Λιγότερα κορίτσια, περισσότερος καρκίνος

-Κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια γεννιούνται λιγότερα κορίτσια ενώ είναι περισσότερα τα κρούσματα καρκίνων. Οι υποψίες υπήρχαν καιρό.


 Τώρα υπάρχουν και περισσότερες αποδείξεις.


Ο Ράφαελ Ρέτερ πέθανε σε ηλικία τριών ετών. Ζούσε με την οικογένειά του μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο Γκουντρέμινγκεν στη νότια Γερμανία. Είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα και μέχρι να κλείσει το 2021, κατόπιν απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. 


Το γεγονός ότι η ραδιενέργεια σχετίζεται άμεσα με το θάνατο του Ράφαελ δεν μπορεί να αποδειχθεί.


 Διάφορες έρευνες όμως αποδεικνύουν ότι μικρά παιδιά που ζουν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια είναι δυο φορές περισσότερο ευάλωτα στη λευχαιμία.


Σήμερα, άλλη μια έρευνα από το Κέντρο Χέλμχολτζ του Μονάχου έρχεται να ενισχύσει τις αποδείξεις για τις σχέσεις μεταξύ καρκίνου και ραδιενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα, σε μια απόσταση 40χλμ γεννιούνται σχεδόν 1% λιγότερα κορίτσια από οπουδήποτε αλλού.


Ο μαθηματικός Δρ. Χάγκεν Σερμπ που διεξήγαγε την έρευνα, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως η χρήση πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ελβετία σημαίνει τη γέννηση 10.000 έως 20.000 λιγότερων κοριτσιών. Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως εάν λόγω της ακτινοβολίας γεννήθηκαν απεναντίας περισσότερα αγόρια.


Μετρήσεις με βάση τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες


Το γεγονός ότι η ακτινοβολία επηρεάζει το φύλο του παιδιού δεν είναι πάντως κάτι καινούργιο. Ο αμερικανός επιστήμονας Χέρμαν Γιόζεφ Μίλερ πήρε το 1946 για την ανακάλυψή του αυτή το Νόμπελ.


Γενικότερα, η πιο εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα έρευνα για τη σχέση λευχαιμίας και πυρηνικής ενέργειας έγινε το 2007 και αφορά παιδιά που ασθένησαν στη Γερμανία. 


Η έρευνα είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο του Μάιντζ. Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από το 1980 μέχρι το 2003 και διαπίστωσαν ότι από 120 μέχρι 275 παιδιά αρρώστησαν αποκλειστικά και μόνο επειδή έμεναν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια. 


Ο φυσικός Άλφρεντ Κερμπλάιν διαπίστωσε τώρα σε μια νέα έρευνα πως πιθανόν να ευθύνεται και η αλλαγή των καυσίμων στα πυρηνικά εργοστάσια. Την περίοδο αυτή, μπορεί τα επικίνδυνα σωματίδια που εκλύονται από τις καμινάδες των εργοστασίων να εισπνευθούν από έμβρυα και έτσι να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.


Η διεθνής οργάνωση των γιατρών για την παρεμπόδιση των πυρηνικών πολέμων IPPNW ζητά μεγαλύτερη προστασία και πιο αυστηρούς κανόνες. 


Για παράδειγμα οι μετρήσεις των επιτρεπομένων ορίων ραδιενέργειας δεν θα πρέπει να γίνονται με βάση ένα μέσο υγιή άνθρωπο αλλά με βάση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα γυναίκες, παιδιά και έμβρυα.


To συμπέρασμα είναι πάντως ότι ακόμα και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί πάντα η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της λευχαιμίας και της ραδιενέργειας, η τελευταία επιβαρύνει τον οργανισμό.

Πηγή: Deutsche Welle
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa