-Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη γεωπολιτική διάσταση του διαγωνισμού η οποία άλλοτε έχει υπερεκτιμηθεί και άλλοτε το αντίθετο.
Ο τρόπος που ψηφίζουν οι χώρες υποδηλώνουν βαθύτερες συμμαχίες σε επίπεδο καθαρά πολιτικό.
Παραδοσιακά η Ελλάδα ανταλλάσσει δωδεκάρια με την Κύπρο, αν και είχε κάποιες «φιλίες» στο πλαίσιο του διαγωνισμού κυρίως με την Αλβανία, τη Βουλγαρία αλλά και με τη... Βρετανία.
Ο φετινός διαγωνισμός ήταν κάπως ιδιαίτερος με την Ελλάδα να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία ή το Βέλγιο γυρνώντας τους κυριολεκτικά την πλάτη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της, η Wall Street Journal επικαλούμενη ανάλυση των ειδικών της Renaissance Capital έγραψε ότι «η Ελλάδα μπορεί να κατάπιε το πικρό φάρμακο της λιτότητας που της έδωσαν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη, όμως τους χτύπησε εκεί που πραγματικά πονάνε -στις ψήφους στη Γιουροβίζιον.
Ο ένδοξος κιτς ετήσιος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού είναι γνωστός για τις πολιτικά υποκινούμενες ψήφους των συμμετεχόντων».
Έτσι θεωρεί ως πράξη πολιτικής αντίδρασης το γεγονός ότι η χώρα έδωσε ψήφους μόνο στις συμμετοχές της Ιταλίας και της Κύπρου και δεν ανταπέδωσε τις ψήφους που έλαβε από το Βέλγιο και τη Γερμανία.
Ο Τσάρλς Ρόμπερτσον στέλεχος της τράπεζας, αναφέρθηκε, ωστόσο και στη στάση Ιταλίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας που ήταν σαφώς πιο διπλωματική από της Ελλάδας καθώς έδωσαν ψήφους στη γερμανική συμμετοχή αποσκοπώντας ίσως στην εύνοια του Βερολίνου.