Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις αναρτών στο Κονγκό

-Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει την ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στις ανατολικές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε επιθέσεις που αποδίδονται στους αντάρτες του κινήματος των Μάι Μάι και σε αντάρτες Χούτου των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), όπως έγινε γνωστό σήμερα από την οργάνωση Κοινωνία των Πολιτών.

«Πριν από μία εβδομάδα οι Μάι Μάι επιτέθηκαν στους άνδρες των FDLR οι οποίοι, σε αντίποινα, τα έβαλαν με όποιον έβρισκαν μπροστά τους θεωρώντας ότι συνεργάζονταν με τους Μάι Μάι», είπε ο Ομάρ Καβότα, ο αντιπρόεδρος της Κοινωνίας των Πολιτών της επαρχίας του Βόρειου Κίβου. Στην οργάνωση αυτή μετέχουν συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες ενώσεις που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επιθέσεις αυτές έγιναν στις γειτονικές περιοχές Μασίσι και Ουαλικάλε του Βόρειου Κίβου. Μεταξύ άλλων μπήκαν στο στόχαστρο τα χωριά Κιμπάτι, Κιμπούα, Κιλίμα και Νιακισόφι.

Οι αντάρτες των FDLR κατηγορούνται συχνά για βιασμούς, δολοφονίες, λεηλασίες και άλλες ακρότητες σε βάρος Κονγκολέζων αμάχων. Ορισμένοι από αυτούς καταζητούνται από τη Ρουάντα για εγκλήματα πολέμου και για τη γενοκτονία των Τούτσι.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa