ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ

-Στον δρόμο προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) βρίσκεται η κάψουλα SpaceX Dragon, που εκτοξεύθηκε σήμερα από τη διαστημική βάση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική αποστολή με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θεωρείται ότι θα χαράξει νέα εποχή για τις διαστημικές επιχειρήσεις.

Η κάψουλα Dragon θα ανεφοδιάσει τον ISS με πάνω από μισό τόνο προμηθειών για το πλήρωμα, ενώ θα μεταφέρει επίσης πειράματα που σχεδίασαν μαθητές.

Η κάψουλα μπορεί να μεταφέρει στον ISS  μέχρι και 3,5 τόνους προμηθειών, ωστόσο μιας και αυτή ήταν δοκιμαστική πτήση, το πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού θα παραλάβει μόνο σημαντικές προμήθειες και κυρίως φαγητό και ρουχισμό.

Η κάψουλα Dragon, που αναμένεται να φθάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε περίπου δύο ημέρες, τροφοδοτείται από μπαταρίες και δύο συστοιχίες φωτοβολταϊκών.

Θα παραμείνει συνδεδεμένη στον ISS για περίπου τρεις εβδομάδες, ώστε οι αστροναύτες να προλάβουν να την αδειάσουν και να φορτώσουν χρησιμοποιημένο επιστημονικό εξοπλισμό που πρέπει να επιστραφεί πίσω στη Γη.
Με τη δοκιμαστική αυτή αποστολή η εταιρεία SpaceX φιλοδοξεί να δείξει ότι οι ιδιώτες μπορούν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

«Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο μέλλον, ένα μέλλον που αγκαλιάζει την καινοτομία που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας», δήλωσε ο διοικητής της NASA Charles Bolden.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία αυτής της ημέρας. Αν και έχουμε πολύ δουλειά για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή την αποστολή, έχουμε κάνει καλή αρχή», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι η SpaceX έχει υπογράψει συμβόλαιο 1,6 δισ. δολαρίων για συνολικά 12 αποστολές ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa