Σαν σήμερα 3 Μαΐου

1494: Ο Χριστόφορος Κολόμβος αντικρίζει για πρώτη φορά την Τζαμάικα.

1802: Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη.

1837: Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συχνά αναφέρεται ως Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1837 από τον τότε Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και ονομάσθηκε προς τιμή του Οθώνειον Πανεπιστήμιον. Αποτελούσε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα τόσο στο νέο Ελληνικό Κράτος όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Σήμερα ήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας σε αριθμό φοιτητών, μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 κατατάχθηκε στην 177η θέση των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στο κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη του περιοδικού Times Higher Education.

1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκος Χοϊδάς. Είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.

1892: Διεξάγονται στην Ελλάδα εκλογές που εξελίσσονται σε θρίαμβο Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα του λαμβάνει τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δεληγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) 47.

1937: Η Μάργκαρετ Μίτσελ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της Όσα Παίρνει ο Άνεμος.

1937: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον Ολυμπιακό με 4-1 για το Κύπελλο Πάσχα. Τρία γκολ σημειώνει ο Μήτσος Μπαλτάσης κι ένα ο Αντώνης Μηγιάκης.

1944: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, εκτελούν 50 Έλληνες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου χτίστηκε επί δικτατορίας Μεταξά το 1937 και χρησίμευσε ως στρατώνας, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, βόρεια της Λεωφόρου Αθηνών - Κορίνθου. Λειτούργησε υπό τις διαταγές των Ιταλών για λίγες μόνο ημέρες και στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 πέρασε στα χέρια των Γερμανών και συγκεκριμένα της SD (Sicherheitsdienst), της Υπηρεσίας ασφαλείας των Ναζί. Ο χώρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι τόπος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης. Θεωρείται για την Ελλάδα χώρος αντίστοιχος με τα στρατόπεδα Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Νταχάου, που όμως, σχεδόν αμέσως μετά τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα, ανακηρύχθηκαν ιστορικά μνημεία και με σειρά ενεργειών εξασφαλίστηκε η ανάδειξη και η προβολή τους. Στην Ελλάδα, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης επί πολλά χρόνια αγνοήθηκε. 

1946: Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που δοκιμάζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

1947 : Τίθεται σε ισχύ το νέο σύνταγμα της Ιαπωνίας.

1956: Ξεκινά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο.

1959: Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι. Τα Βραβεία Γκράμι (Grammy Awards) αποτελούν το λαμπρότερο γεγονός στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία και διαθέτουν αντίστοιχο κύρος με τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ. Αρχικά ονομάζονταν Βραβεία Γραμμοφώνου (Gramophone Awards) και θεσμοθετήθηκαν από τη Δισκογραφική Ακαδημία, μία ένωση των αμερικανών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της δισκογραφίας. Σήμερα, διακρίνονται σε 108 κατηγορίες και 30 μουσικά είδη, και συνήθως απονέμονται το Φεβρουάριο κάθε χρόνου. Οι νικητές αναδεικνύονται κατόπιν ψηφοφορίας από τα μέλη της Ακαδημίας. Το έπαθλο είναι ένα επίχρυσο αγαλματίδιο ενός γραμμοφώνου.

1966: Ιδρύεται στο ΓΕΣ, το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, ανατίθεται ο τομέας «ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του «Σχεδίου Περικλής» και μετέπειτα δικτάτορας).

1990: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 153 ψήφους.

2002: Ολοκληρώνεται η συγχώνευση των γιγάντων της πληροφορικής Hewlett Packard και Compaq Computer Corp.

2006: Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα. Η αεροπορική τραγωδία έλαβε χώρα ανοιχτά των νότιων ακτών της Ρωσίας, στην Μαύρη Θάλασσα, όπου κατέπεσε ένα αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia. Στο αεροσκάφος υπήρχαν 113 επιβάτες, που βρήκαν τον θάνατο κατά την συντριβή. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από το Ερεβάν με προορισμό το ρωσικό θέρετρο Σότσι. Όμως έπεσε μέσα σε σφοδρή καταιγίδα που τελικά αποδείχθηκε μοιραία για το πλήρωμα και τους επιβάτες τους. Η πλειοψηφία των επιβατών ήταν Αρμένιοι, ενώ υπήρχαν 26 Ρώσοι, ένας Γεωργιανός και ένας Γερμανός. Τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή της συντριβής, εντόπισαν τουλάχιστον 12 πτώματα καθώς και συντρίμμια του αεροσκάφους, που επέπλεαν.
Το αεροσκάφος όπως ανέφεραν οι ιθύνοντες της εταιρίας «Αrmavia», ήταν σε άριστη κατάσταση και οι πιλότοι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, με τραγικά όμως αποτελέσματα. 

Γεννήσεις 
612   - Κωνσταντίνος Γ', βυζαντινός αυτοκράτορας
1469 - Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός συγγραφέας και πολιτικός φιλόσοφος
1860 - Βίτο Βολτέρα, Ιταλός μαθηματικός
1892 - Τζορτζ Τόμσον, Άγγλος φυσικός και νομπελίστας
1898 - Γκόλντα Μέιρ, Ισραηλινή πρωθυπουργός
1902 - Άλφρεντ Κάσλερ, Γάλλος φυσικός και νομπελίστας
1903 - Μπινγκ Κρόσμπι, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός
1921 - Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, Αμερικανός πυγμάχος
1933 - Τζέιμς Μπράουν, Αμερικανός τραγουδιστής
1934 - Ζορζ Μουστακί, Ελληνογάλλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός
1937 - Φράνκι Βάλι, Αμερικανός τραγουδιστής
1965 - Θεοδωρής Αθερίδης, Έλληνας ηθοποιός

Θάνατοι 
1482 - Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, Οθωμανός σουλτάνος
1982 - Ευάγγελος Παπανούτσος, Έλληνας ακαδημαϊκός, εκπαιδευτικός και συγγραφέας
1987 - Δαλιδά, Γαλλίδα τραγουδίστρια
2007 - Γουόλι Σίρα, Αμερικανός αστροναύτης
2011 - Θανάσης Βέγγος, Έλληνας ηθοποιός
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa