Στη Ζάκυνθο το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο, Turanor Planet Solar


Στο λιμάνι της Ζακύνθου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Turanor Planet Solar, το μεγαλύτερο σκάφος αναψυχής που έχει κατασκευαστεί ποτέ, το οποίο κάνει τον περίπλου της Γης. Το Turanor, με μήκος 32 μ. και πλάτος 15 μ. έχει στην οροφή του φωτοβολταϊκά πάνελ που καταλαμβάνουν έκταση 500 τ.μ.

Το ταξίδι του ξεκίνησε στις τον Μάρτιο του 2011, από το Κίελο της Γερμανίας, όπου και ναυπηγήθηκε. Εξι μήνες μετά, το απέπλευσε από το Μονακό για τον πρώτο περίπλου της γης από ηλιακό σκάφος.

Επειτα από 10 ημέρες πέρασε το Γιβραλτάρ με πορεία προς τα Κανάρια νησιά. Στη συνέχεια ξεκίνησε ο διάπλους του Ατλαντικού, φτάνοντας στις Ολλανδικές Αντίλλες. Από εκεί, και μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών το πρωτότυπο αυτό σκάφος έφτασε στο Μαϊάμι. Τον Ιανουάριο του 2011 εισήλθε στο κανάλι του Παναμά.

Μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο λιμάνι του Καν Καν στο Μεξικό το σκάφος απέπλευσε για τα νησιά Γκαλαπάγκος και από εκεί ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για τον διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού.

Μετά από μια σύντομη στάση στα νησιά Μπόρα Μπόρα έφτασε στο Brisbane της Αυστραλίας, και από εκεί στις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, και την Ντόχα του Κατάρ. Από εκεί κατευθύνθηκε προς Αμπου-Ντάμπι, Τζιμπουτί.

Μετά από περίπου 530 μέρες ταξιδιού το TURANOR Planet Solar έπλεε μέσα στο κανάλι του Σουέζ, από το οποίο κατευθύνθηκε προς τη Ζάκυνθο.
Το πλοίο έχει ήδη πλεύσει 31.189 μίλια, μέσα σε 559 ημέρες, με πλήρωμα 6 ατόμων και κόστος κατασκευής και ταξιδιού πάνω από 12 εκ.
Μετά από τη Ζάκυνθο θα καταπλέυσει για το Μονακό όπου και θα ολοκληρώσει αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα.

iefimerida

Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων...ΕΔΩ
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa