Πάνω από 600 νεκροί άμαχοι το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο Ιράκ

Συνολικά 613 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το πρώτο τρίμηνο του 2012 από βομβιστικές επιθέσεις και άλλα επεισόδια βίας, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε..

«Οι παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η αυξανόμενη διαδογματική ένταση προκαλεί πολιτική αστάθεια στη χώρα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και προσκυνητών», εξήγησε ο ειδικός απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. για το Ιράκ, Μάρτιν Κόμπλερ.

Ο Κόμπλερ επεσήμανε ότι 1.835 άμαχοι έχουν τραυματιστεί σε αυτές τις επιθέσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2012, όμως πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε δρόμους, αγορές και τζαμιά σε όλο το Ιράκ.

«Οι γυναίκες στο Ιράκ εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με ευρέως διαδεδομένα επεισόδια βίας, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας και των λεγόμενων δολοφονιών τιμής», σημείωσε.

Παράλληλα έχουν αναφερθεί επεισόδια βίας εναντίον μειονοτήτων, τα οποία ο Κόμπλερ χαρακτήρισε «απαράδεκτα».

«Η αποστολή του Ο.Η.Ε. στο Ιράκ είναι σε θέση να προσφέρει υποστήριξη στις ιρακινές αρχές στους τομείς της προστασίας των εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών κοινοτήτων και της προάσπισης των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το σύνταγμα, περιλαμβανομένης της επαρκούς εκπροσώπησής τους στο πολιτικό σύστημα», συμπλήρωσε.

Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων...ΕΔΩ
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa