Εταιρείες και κυβερνητικοί οργανισμοί υιοθετούν ένα νέο τρόπο ελέγχου των ατόμων, που αναζητούν εργασία. Πλέον, εκτός από τις συστάσεις, που ίσως να συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό τους, αναζητούν πληροφορίες και στα προφίλ των υποψηφίων στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Φυσικά, αυτά τα sites δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μην αποκαλύπτει πληροφορίες, που τον αφορούν σε όσους δεν είναι φίλοι του, γι’ αυτό και οι εταιρείες αποφάσισαν να ζητούν τα στοιχεία πρόσβασης από τα άτομα,
που αναζητούν εργασία, ώστε να τους ελέγξουν εκ των έσω, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό κατορθώνουν να μεγαλώσουν και τη λίστα των επαφών τους.
Έπειτα από διαμαρτυρίες, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής και στις ΗΠΑ προτάθηκε ένας νόμος, όπου θα απαγορεύει στις δημόσιες υπηρεσίες να ζητούν πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα.
Καθώς τα social media αναπτύσσονται, είναι πλέον συχνό φαινόμενο ο έλεγχος των λογαριασμών σε Facebook και Twitter των υποψήφιων εργαζομένων.
Εταιρείες, που δε ζητούν τους κωδικούς πρόσβασης από τους υποψήφιους, προχωρούν σε άλλες τακτικές, όπως να ζητάνε από τους υποψήφιους να προσθέσουν στους φίλους τους τον διευθυντή του ανθρώπινου δυναμικού ή να μπουν στο λογαριασμό τους από κάποιον υπολογιστή της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Μην αφήνετε, λοιπόν, κάθε εταιρεία, που θέλει να μεγαλώσει τη λίστα των επαφών της στα socials ή να παρακολουθεί την on-line δραστηριότητά σας, να εκμεταλλευτεί την ανάγκη σας για εργασία!
Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων...ΕΔΩ