Οικιακή βοηθός αυτοκτόνησε μετά από ξυλοδαρμό


Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την οργή τους σήμερα για την αυτοκτονία μιας οικιακής βοηθού από την Αιθιοπία, της γυναίκας που εικονίζεται σε ένα βίντεο να ξυλοκοπείται από έναν άνδρα, τον ιδιοκτήτη του γραφείου που την είχε φέρει στο Λίβανο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.
Η 'Αλεμ Ντεσίσα, 34 ετών, βρέθηκε κρεμασμένη την Τετάρτη μέσα σε ψυχιατρική κλινική όπου είχε μεταφερθεί από την αστυνομία μετά τον ξυλοδαρμό της, πριν από τρεις εβδομάδες. 
Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας να τραβάει από τα μαλλιά την 34χρονη και να τη σέρνει έξω από το προξενείο της Αιθιοπίας, προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα. 
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο άνδρας είναι ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου εύρεσης οικιακών βοηθών που είχε προσλάβει τη γυναίκα.

"Ο Τύπος μιλά για αυτοκτονία αλλά οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό της ισοδυναμούν με δολοφονία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση Αντιρατσιστικό Κίνημα. Η Μπέτι Μπαρακάτ, της οργάνωσης Caritas, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έπαθε σοκ όταν έμαθε ότι αυτοκτόνησε η Ντεσίσα η οποία «Την Δευτέρα που την επισκέφτηκαν ήταν χαρούμενη», όπως είπε. 
Περίπου 200.000 γυναίκες, κυρίως από τη Σρι Λάνκα, την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ, εργάζονται στο Λίβανο ως οικιακές βοηθοί.
 Πολλοί εργοδότες όμως τους παίρνουν τα διαβατήριά τους μόλις φτάσουν στη χώρα και τις κρατούν κλεισμένες στα σπίτια. Σύμφωνα με μια έκθεση της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2010, τέσσερις οικιακές βοηθοί αυτοκτονούν κάθε μήνα στο Λίβανο.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa