«Υποθηκεύουν» τα όργανα θανατοποινιτών για μεταμοσχεύσεις


Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι θανατοποινίτες που εκτελούνται, αποτελούν την βασική πηγή των οργάνων τα οποία χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις στην Κίνα, καθώς οι εθελοντές δωρητές είναι πάρα πολύ λίγοι. 
Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χουάνγκ Τζιεφού παραδέχθηκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φάζι Ριμπάο, την μακάβρια διαδικασία.

Ωστόσο ανέφερε, ότι το Πεκίνο καιρό τώρα επιχειρεί να περιορίσει αυτή την πρακτική, αλλά εξακολουθεί να προσφεύγει στην επιλογή οργάνων από καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών, λόγω της αυξημένης ζήτησης και ταυτόχρονα της συνεχιζόμενης έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις.   

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2007 η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δωρητών. Όμως η όλη  προσπάθεια έφερε πολύ μικρά αποτελέσματα.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 10.000 μεταμοσχεύσεις, αλλά οι άνθρωποι που περιμένουν στις λίστες για να βρουν κάποιο όργανο ξεπερνούν ένα εκατομμύριο.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα παραμένει μυστικός. Πάντως, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Duihua («Διάλογος»), βασιζόμενη σε μια έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο γίνονται 4.000 εκτελέσεις.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa