ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ" ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ


Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές με το ψεύτικο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».
Ο φερόμενος ως επικρατέστερος διάδοχός του Ευ. Βενιζέλος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει ψήφους, υποσχόμενος κάτι αντίστοιχο, τις ρυθμίσεις δανείων.

 Η ρύθμιση αυτή, η οποία παρουσιάζεται φιλολαϊκή, πρωτίστως εξυπηρετεί τις τράπεζες, οι οποίες σύντομα θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν και δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (εκτός από τα «κόκκινα»), προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον δυνητικό κίνδυνο από τις επισφάλειες που, ούτως ή άλλως, θα δημιουργήσει η ύφεση. 
Ο υπουργός Οικονομικών, αφού πρώτα οδήγησε την οικονομία στον γκρεμό, αφήνει να διαρρεύσει ότι ετοιμάζει ρύθμιση δανείων για τα εκατομμύρια των ανέργων και τους εργαζομένους με το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες πλημμύρισαν τις εφημερίδες το τελευταίο τριήμερο, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και των δανείων που έχουν πάρει τα νοικοκυριά (στεγαστικά, καταναλωτικά, καθώς και πιστωτικές κάρτες). 
Μια από τις προτάσεις που λανσάρονται είναι «κούρεμα» των δανείων κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση της δόσης και επιμήκυνση της διάρκειάς τους. Ετσι, ένα δάνειο των 200.000 ευρώ για αγορά κατοικίας θα περιοριστεί με το «κούρεμα» στα 140.000 ευρώ, με μείωση για τη μηνιαία δόση.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «κούρεμα» δανείων συνδέονται και με τις εκθέσεις των διεθνών οίκων BlackRock και Bain. Οι προβλέψεις τους για τα δάνεια σε καθυστέρηση διαψεύδονται συνεχώς από την πραγματικότητα. Εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών έχουν εκτιναχθεί στα 40 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τα δάνεια που έχει δώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους. Χθες, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημ. Σπυράκος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ότι προωθείται αντίστοιχη ρύθμιση και για όσους έχουν πάρει δάνεια από τις υπόλοιπες τράπεζες, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa