Απίστευτη τραγωδία στην Κολομβία


Εννιά νεκροί από πλημμύρα σε παράνομο ανθρακωρυχείο
Τα πτώματα εννέα εργατών ανθρακωρυχείου που λειτουργούσε παρά την απαγόρευση των αρχών στην κολομβιανή επαρχία Αντιόχεια, πλησίον της Ανχελόπολις, οι οποίοι παγιδεύτηκαν την Τετάρτη, όταν πλημμύρισε η στοά όπου εργάζονταν, ανασύρθηκαν σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Για τον εντοπισμό των άτυχων εργατών στο πλημμυρισμένο ανθρακωρυχείο, σε απόσταση περίπου 430 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μπογοτά, 40 μέλη σωστικών συνεργείων εργάστηκαν αδιάκοπα 38 ώρες-ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.
Όμως μόνο ένας εργάτης κατάφερε να βγει στην επιφάνεια, την ώρα που πλημμύριζαν οι στοές στο ανθρακωρυχείο.
Τον Ιούνιο, οι τοπικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη λειτουργία του ανθρακωρυχείου, λόγω «μη τήρησης των κανόνων ασφάλειας» εκ μέρους των ιδιοκτητών.
Μολαταύτα, αυτή την εβδομάδα 20 ανθρακωρύχοι δούλευαν στις στοές του.
Ο υπουργός Ορυχείων Μαουρίτσιο Κάρδενας δήλωσε στον ραδιοσταθμό Καρακόλ ότι «το ανθρακωρυχείο έπρεπε να παραμένει ανενεργό». Ως εκ τούτου, τόνισε, το εργατικό δυστύχημα ήταν απόρροια «δραστηριότητας παντελώς παράνομης».
Ο διευθυντής της Κολομβιανής Γεωλογικής Υπηρεσίας Έντγκαρ Φαμπιάν Μοράλες επισήμανε ότι «η ιδιοκτησία του ανθρακωρυχείου θα πρέπει να αποδείξει την προσήλωσή της στη νομιμότητα», πριν συναινέσουν οι αρμόδιοι στην επαναλειτουργία του.
Στην Κολομβία το 2011 ο αριθμός των εργατών ορυχείου που έχασαν τη ζωή τους από δυστυχήματα υπολογίζεται ότι ανήλθε στους 45.
Στο ίδιο ανθρακωρυχείο είχε σημειωθεί και πέρυσι θανατηφόρο δυστύχημα.
Η πλημμελής τήρηση των κανόνων ασφάλειας είναι η κυριότερη αιτία των θανατηφόρων δυστυχημάτων στα κολομβιανά ορυχεία.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa