ΡΕΚΟΡ ΕΞΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


«Ιστορικό ρεκόρ» σημείωσαν το 2011 στην Ισπανία οι εξώσεις ιδιοκτητών ή ενοικιαστών ακινήτων εξαιτίας χρεών, με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010.


 Οι περιοχές που καταγράφηκαν οι περισσότερες εξώσεις είναι η...
Βαλένθια, με 13.711 εξώσεις, η Ανδαλουσία (9.864) και η Μαδρίτη (9.460).

Την ίδια ώρα, όμως, η κοινωνία αντιστέκεται...

Κάθε Τρίτη απόγευμα δεκάδες ιδιοκτήτες σπιτιών που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποθήκες τους, συγκεντρώνονται σε μια μικρή κοινότητα, κοντά στην κεντρική αρένα ταυρομαχιών της Μαδρίτης για να συζητήσουν με ποια στρατηγική θα αντιμετωπίσουν τις τράπεζές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι «νεοφερμένοι», οι περισσότεροι μετανάστες από τη Νότια Αμερική, παίρνουν το λόγο εκ περιτροπής και εξηγούν πόσο κοντά βρίσκονται στην έξωση. Διηγούνται ιστορίες για το πως έχασαν τη δουλειά τους, θεωρούνται εκπρόθεσμα τα δάνειά τους και δέχονται συνεχώς επισκέψεις από δικαστικούς κλητήρες για έξωση.

Οι «βετεράνοι», θα μπορούσαμε να πούμε, της πλατφόρμας «Θύματα Υποθήκης» ενημερώνουν τα νέα μέλη για την τύχη των σπιτιών τους και τους παρέχουν νομική και ψυχολογική υποστήριξη.

Οι εξώσεις - που αγγίζουν τις 200 κάθε μέρα - έχουν γίνει πια το σύμβολο της 5ετούς οικονομικής κρίσης της Ισπανίας, που ξεκίνησε όταν κατέρρευσε η Οικοδομική Βιομηχανία και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς εργασία.

Σε δεκάδες περιπτώσεις η πρωτοβουλία αυτή έχει αναστείλει ή καθυστερήσει τις διαδικασίες έξωσης τους τελευταίους έξι μήνες, διαδηλώνοντας έξω από τα σπίτια και βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.


Η ευρέως διαδεδομένη εκστρατεία με σύνθημα «Σταματήστε τις Εξώσεις» έχει γεννήσει ένα κύμα περιφρόνησης απέναντι στις τράπεζες και τη νέα κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί ότι θα ανακουφίσει τους δανειστές σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αγορά ακινήτων.

Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων...ΕΔΩ
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa