Το πρόβλημα με τα παραλιακά αυθαίρετα κτίσματα στον κόλπο του Μαλιακού, είναι τεράστιο, καθώς δεν έχουν οι κάτοικοι της περιοχής πρόσβαση στην θάλασσα.
Το πρόβλημα παρά τις όποιες προσφυγές έχουν γίνει παραμένει άλυτο. Έτσι, ομάδα πολιτών συνέταξε μια επιστολή εναντίον των όσων συμβαίνουν στην περιοχή ζητώντας λύση. Σας παραθέτουμε την επιστολή:
«Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στυλίδας και την ομόφωνη απόφαση για «την μη κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων και έργων σε χώρους του αιγιαλού στον Καραβόμυλο», επαναφέρουμε το ζήτημα συνολικά των αυθαίρετων κατασκευών σε όλο το μήκος της ακτής του βόρειου τμήματος του Μαλιακού κόλπου. Το ζήτημα αυτό μας έχει απασχολήσει πολλές φορές και με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας περιπλέκει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Είναι γεγονός ότι ο αιγιαλός στο μεγαλύτερο μέρος του είναι καταπατημένος ή ανύπαρκτος. Μπάζα, σκουπίδια, πάσης φύσεως τεχνικά εμπόδια και παράνομες περιφράξεις εμποδίζουν τον πολίτη να βαδίσει κατά μήκος της ακτής και να έχει πρόσβαση στον αιγιαλό αλλά και στη θάλασσα.
Η αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ατιμωρησία, τα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» κάποιων επί του αιγιαλού, που ξεχνούν ότι πρόκειται για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗ ΕΚΤΑΣΗ και αποτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, σ’ αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Φθιώτιδας, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα όπου η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ έγινε ΔΙΚΑΙΩΜΑ, που για να αποκατασταθεί χρειάζεται κυρίως πολιτική βούληση.
Από τον Δήμο Στυλίδας, τον οποίο πολλές φορές έχουμε επισκεφθεί και ενοχλήσει, περιμέναμε να είναι αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλει η Κτηματική Υπηρεσία. Περιμέναμε να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία για μια ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, να κάνουν αυτοψία για να διαπιστώσουν τις παρανομίες και να δώσουν λύσεις. Και φυσικά δεν είναι μόνο η περίπτωση του δημοτικού κτίσματος που ενοικιάζεται ως ταβέρνα στην παραλία του Καραβομύλου. Η ίδια η Κτηματική Υπηρεσία αναφέρεται σε εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις…
Εμείς θεωρούμε ότι για την αποκατάσταση του Αιγιαλού δεν χρειάζονται χρήματα, ούτε από το Δήμο ούτε από την Δημόσια Διοίκηση. Χρειάζεται όμως να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εφαρμογή της Νομοθεσίας. Χρειάζονται καλές προθέσεις, χωρίς μικροσκοπιμότητες, αλλά και ανάλογη στελέχωση της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας από μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ελεύθερες ακτές, προσβάσιμες σε όλους, είναι το μήνυμά μας. Γιατί ελεύθερες ακτές σημαίνει πολιτισμός, πρόοδος και ευημερία.»
Το ζήτημα με τα αυθαίρετα είναι μεγάλο, όχι μόνο στον Μαλιακό, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Εκτός του ότι προκαλούν προβλήματα οικονομικής φύσεως στο κράτος, εμποδίζουν και τους πολίτες να απολαύσουν όλα τα δικαιώματά τους. Το θέμα έχει ταλανίσει για πολύ καιρό την ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και ήρθε η ώρα να διευθετηθεί.