Οι άστεγοι και το κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ... [Video]



Τη Δευτέρα το κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ έκλεισε για μία ακόμα φορά τις πόρτες τους στους αστέγους, κι ας...


πλημμύρισε η Αττική και ας μην μπορούσε να σταθεί κανείς έξω από τον αέρα.

Ήδη από το Σάββατο και την Κυριακή ο δήμος ενημέρωνε τους άστεγους ότι ο χώρος θα έκλεινε τη Δευτέρα.

Μάταια μια άστεγη έγκυος, εμφανώς καταβεβλημένη προσπάθησε να αναζητήσει καταφύγιο στο Ρουφ τη Δευτέρα το βράδυ.

«Ο Δήμος Αθηναίων πετάει άστεγη έγκυο στο χαλάζι» είναι ο τίτλος βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ να την περιθάλψει», αντιτείνουν οι υπεύθυνοι του δήμου, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για πολιτικό παιχνίδι επιτηδείων. 



«Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας έχει και τα όριά της. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έσερναν την Κυριακή δύο αστέγους, παριστάνοντας και οι ίδιοι ότι ήταν άστεγοι» ανέφερε χαρακτηριστικά στο www.topontiki.gr ο διευθυντής του γραφείου τύπου του δήμου Αθηναίων, Γ. Σταματόπουλος.

Παράλληλα, διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι υπάλληλοι του δήμου πέταξαν στα σκουπίδια τα ρούχα των αστέγων, όπως και ότι επενέβη η δημοτική αστυνομία για την εκδίωξή τους από το χώρο.

Οι εικόνες των κάδων ωστόσο έξω από το κλειστό του Ρουφ, αν μη τι άλλο προβληματίζουν…

Εάν είναι κάτι εξόφθαλμο στο δράμα που βιώνουν οι άστεγοι είναι το έλλειμμα νόμου για την προστασία τους και φυσικά το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί έγγραφο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο καλούνται η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι να ορίσουν τους κλειστούς θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των αστέγων σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω των 4ο Κελσίου.

Καμία αναφορά σε άλλες έκτακτες καιρικές συνθήκες, άλλωστε «πότε είχαν ανοίξει χώροι φιλοξενίας όταν έβρεχε;» απαντούν -με μία φυσικότητα που εκπλήσσει- οι υπεύθυνοι του δήμου… Πότε άλλοτε είχαμε τόσους πολλούς αστέγους, σκεφτόμαστε εμείς;

Είναι προφανές ότι το κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμο καταφύγιο νύχτας αστέγων, αφενός διότι στερείται των αναγκαίων υποδομών και αφετέρου διότι είναι προορισμένο για άλλες χρήσεις. Καλύπτει απλά έκτακτες ανάγκες.

Εδώ ακριβώς όμως είναι που η πολιτεία πρέπει να παρέμβει, προχωρώντας στην κατασκευή καταφυγίων νύχτας και προστατευτικών δομών για την ανακούφιση των αστέγων. Είναι το ελάχιστο που οφείλει άμεσα να κάνει… Τουλάχιστον να μην θρηνούμε θύματα από το κρύο…


http://topontiki.gr/

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa