Tο Facebook αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στις καταγγελίες ελλήνων χρηστών του Ίντερνετ στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.
Το 35% των καταγγελιών αφορά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, παραβίαση κωδικών πρόσβασης και ηλεκτρονικό εκφοβισμό στο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών «SafeLine» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κατά το έτος 2011 ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών που έλαβε η Γραμμή έφτασε τις 3.635. Κι αυτό, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, δείχνει πως οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου βρίσκονται σε επαγρύπνηση σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες και το παράνομο υλικό που διακινείται διαδικτυακά.
«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στις καταγγελίες κατείχε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, facebook. Το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούσαν τη δημοφιλή ιστοσελίδα έφτασε το 35%. Το 16% των αναφορών αφορούσαν εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της Γραμμής, ενδεικτικό της επαγρύπνησης των χρηστών είναι και το γεγονός ότι παρατηρήθηκε κατά την περσινή χρονιά αύξηση των καταγγελιών για παιδική πορνογραφία. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ο αριθμός των συγκεκριμένων αναφορών διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους έξι πρώτους μήνες και συνολικά οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 100.
Όπως προκύπτει, πάντως, από τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣτηρίζω 8001180015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους αλλά και τις οικογένειές τους, σχεδόν 4 στα 10 αιτήματα που δέχθηκαν οι υπεύθυνοι αφορούσαν θέματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο.
Στη δεύτερη θέση (32%) βρίσκονται αιτήματα που αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για την ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ. Από τα 1559 αιτήματα που δέχθηκε η Γραμμή - από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2011, κυρίως από ενήλικες - 171 αφορούσαν προβλήματα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω της διάσημης ιστοσελίδας «Facebook».
Μάλιστα, το προσωπικό της Γραμμής Βοηθείας παρείχε ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε 993 αναφορές ενώ άλλες 250 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Μονάδας για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο. Τέλος, 225 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, ή σε άλλους αρμόδιους φορείς αντίστοιχα με τη φύση της αναφοράς.
Τα στοιχεία βγήκαν στη δημοσιότητα με αφορμή σύνθημα το σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου σε περισσότερες από 74 χώρες στον κόσμο.
Με σύνθημα «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί... με ασφάλεια» και τη συμμετοχή περισσότερων από 160 πρεσβευτών πανελλαδικά - σχολεία, βιβλιοθήκες, οργανισμοί, σύλλογοι γονέων, ιδιώτες - και στη χώρα μας διαδίδεται το μήνυμα ότι το Διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αρκεί να χρησιμοποιείται με μέτρο.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!