Facebook: Ανησυχητική η εξουσία του Zuckerberg






Σε «επιτήρηση» μπαίνει η εταιρική διακυβέρνηση του Facebook από έναν από τους επενδυτές της εταιρείας: το ασφαλιστικό ταμείο Teachers’ Retirement System της Πολιτείας της Καλιφόρνια (CalSTRS).
«Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο στάδιο επαφών με το Facebook» αναφορικά με θέματα διακυβέρνησης, δήλωσε ο Ricardo Duran, εκπρόσωπος του ταμείου, στο πλαίσιο συνέντευξης. «Σχεδιάζουμε να στείλουμε στην εταιρεία μια επιστολή.»
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ελέγχει το 56,9% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο χρηματιστήριο έχοντας θέσει ως στόχο τα 5 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή.

 Ειδικοί σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης εκτιμούν πως ο έλεγχος της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων ψήφου από τον CEO, αφήνει υπερβολική δύναμη στα χέρια ενός μόνο ατόμου.
Το CalSTRS είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο των ΗΠΑ και διαθέτει παράδοση στο να ζητά αλλαγές από τις επιχειρήσεις. Πέρυσι, κατάφερε να πείσει οργανισμούς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τις πολιτικές δωρεές τους. Το 2009, το ταμείο έστειλε μια επιστολή σε 300 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, ζητώντας τους να επιτρέψουν στους μετόχους να έχουν δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου για την αποζημίωση των στελεχών.
Το CalSTRS έχει επενδύσει στο Facebook, μέσω funds private equity, ενημέρωσε ο Duran.
O Zuckerberg κατέχει το 28,4% του Facebook, το μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία, διαθέτει όμως ενισχυμένα δικαιώματα ψήφου μέσω μιας ειδικής κατηγορίας μετοχών που απέκτησε το 2009. Μερικές από τις μετοχές τού παρέχουν δεκαπλάσια δικαιώματα ψήφου σε σχέση με τις κοινές μετοχές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αίτησης εισαγωγής του Facebook στο χρηματιστήριο. Ο 27χρονος CEO ενίσχυσε επίσης την εξουσία του στη λήψη αποφάσεων συνάπτοντας ειδικές συμφωνίες με μετόχους. Κατέχει «αμετάκλητη πληρεξουσιότητα» επί των μετοχών, ανέφερε στην αίτηση η εταιρεία. Ο Jonathan Thaw, εκπρόσωπος του Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σύμφωνα με το Reuters το CalSTRS έχει προσεγγίσει ήδη το Facebook ζητώντας τη βελτίωση της διακυβέρνησης.

Πηγή:www.capital.gr



















































 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa