Γρίφος η συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση


Γρίφος η συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβασηΑναστάτωση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει μόνο 13 δις ευρώ στην Ελλάδα στα πλαίσια της νέας δανειακής σύμβασης.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν πως το εκτιμώμενο ποσό συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι 40 δισ. ευρώ περίπου.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως εάν το ελληνικό δημόσιο χρέος και το πρόγραμμα στηρίξεως της Ελλάδας δεν κριθούν βιώσιμα ενδέχεται να μην χρηματοδοτήσει την χώρα στα πλαίσια του νέου μηχανισμού.
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά πέραν της βοήθειας των 30 δισ. ευρώ (που εν τέλει δεν θα εκταμιεύσει στο ακέραιο), το Ταμείο συνεισφέρει με 26 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας και κατά 22,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας.

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που θεωρούν υπερβολική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση χρέους - η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον είναι, βεβαίως, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου.


 Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάχερτιέπειτα από συνάντηση που είχε με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην προσπάθεια υπέρβασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.


Το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ πάντως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, την Κυριακή.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa