Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα με απλές συμβουλές...




Διαβάστε με ποιους τρόπους μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας χωρίς στερήσεις


, αλλά κυρίως χωρίς σπατάλες και υπερβολές στη χρήση.


Κάντε μία στάση. Σκεφτείτε πόσα από τα αγαθά που αποκτάτε, γεύεστε ή καταναλώνετε είναι αναγκαία για να είστε ικανοποιημένες και να αισθάνεστε πληρότητα. Πόσα είναι πραγματικά απαραίτητα και πόσα «αναγκάζεστε» ν' αποκτήσετε στο πλαίσιο της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας;


Αν είστε από εκείνους που παρασύρονται ασυναίσθητα σε περιττές σπατάλες και έξοδα, έχουμε να σας κάνουμε μια πρόταση: Σταματήστε τώρα! Χαλιναγωγήστε την καταναλωτική σας μανία, ενσωματώνοντας στην καθημερινή πρακτική έννοιες όπως «περικοπή» και «έκπτωση». 


Δείτε πώς:


Εξοικονομήστε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια


Οι πρακτικές λύσεις που σας προτείνουμε, πέρα από τα οφέλη στο περιβάλλον, έχουν όφελος και στην τσέπη σας: «ξεφουσκώνουν» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.


- Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυράκτωσης με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας (συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης). Καταναλώνουν έως και 5 φορές λιγότερη ενέργεια, ενώ διαρκούν πολύ περισσότερο. Θα τους βρείτε σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών (τιμή από ευρώ 2)


- Συνδέστε dimmer (ρυθμιστές έντασης φωτισμού) στα φωτιστικά του καθιστικού, ώστε να ρυθμίζετε την ένταση του φωτός. Θυμηθείτε, βέβαια, ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Κοστίζουν από ευρώ 10.


- Εκμεταλλευτείτε το φως της ημέρας. Αν βρίσκεστε στη διαδικασία κατασκευής του σπιτιού σας, ζητήστε από το μηχανικό να το διαρρυθμίσει έτσι ώστε να αξιοποιείται επαρκώς το φως του ήλιου. Για παράδειγμα, ζητήστε να τοποθετηθούν οι πάγκοι εργασίας της κουζίνας και του γραφείου κοντά σε παράθυρα και φεγγίτες. Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε παράθυρα, προβλέψτε κάποιοι εσωτερικοί τοίχοι να είναι από υαλότουβλα. Αφού εγκατασταθείτε, διατηρείτε πάντα τα τζάμια καθαρά, ώστε να απολαμβάνετε στο μάξιμουμ το εξωτερικό φως.


- Επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές «χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης». Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλες οι «λευκές» συσκευές (δηλαδή τα ψυγεία και το πλυντήριο), αλλά και τα κλιματιστικά συνοδεύονται από μία ετικέτα ενεργειακής σήμανσης. Σε αυτήν μπορείτε να βρείτε στοιχεία σχετικά με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν, το επίπεδο θορύβου κ.λπ. Ανάλογα με την απόδοσή τους, κατατάσσονται στις κατηγορίες Α, B, C, D, E, F, G με την Α να είναι η αποδοτικότερη όλων.


- Ρυθμίστε το θερμοστάτη του κεντρικού συστήματος θέρμανσης στους 20o C, αντί για τους 24-25o C που συνήθως επιλέγουμε. Θα διασφαλίσετε την επιθυμητή θερμική άνεση, καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερη ενέργεια. Το βράδυ μπορείτε να τον ρυθμίζετε στους 18o C. Μην ξεχνάτε ότι για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε το θερμοστάτη, για χρονικό διάστημα περίπου 8 ωρών, μειώνετε την κατανάλωση κατά 1 έως 2%. Επιπλέον, μην ξεχνάτε την ετήσια συντήρηση του λέβητα.


- Μονώστε καλά τους εξωτερικούς τοίχους. Με αυτή την κίνηση μπορεί να εξοικονομηθεί από το 21 έως το 42% των θερμικών απωλειών. Δώστε προσοχή στην επιλογή των μονωτικών υλικών, καθώς αρκετά από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον. Προτιμήστε φυσικά υλικά, όπως φελλό, κυτταρίνη, βερμικουλίτη και ξυλόμαλλο. Επιπρόσθετα, μπορείτε να βελτιώσετε τη θερμική μόνωση του χώρου σας σφραγίζοντας περιμετρικά τα κουφώματα με αφρούς και κλείνοντας με αεροστόπ τη χαραμάδα στο κάτω μέρος της εξώπορτας. Εμποδίζοντας τη διείσδυση του ψυχρού αέρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε από 7 έως 18% θερμική ενέργεια.


- Τοποθετήστε διπλά τζάμια στα παράθυρα. Αξίζει τον κόπο: προσφέρουν θερμική μόνωση και άρα μεγαλύτερη ησυχία στο χώρο σας, ενώ εμποδίζουν τις θερμογέφυρες μέσα στο πλαίσιο του κουφώματος.


- Επενδύστε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ή μπόιλερ. Αξιοποιείτε έτσι την ηλιακή ενέργεια και δεν «φορτώνετε» το λογαριασμό της ΔΕΗ.


- Ελέγχετε συχνά αν τα καλοριφέρ σας χρειάζονται εξαέρωση και αποφύγετε να τα στολίζετε με υφάσματα, διακοσμητικά αντικείμενα ή να τοποθετείτε έπιπλα μπροστά τους.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa