Η κατάρα του καρκίνου τις ακολουθεί…


Ο εφιάλτης του καρκίνου φαίνεται να καταδιώκει τρείς αδελφές στην Βρετανία, που υποβλήθηκαν για 

προληπτικούς λόγους σε αφαίρεση μαστών και (προς το παρόν μόνο οι δύο) ωοθηκών, προκειμένου να 



γλιτώσουν από ένα κληρονομικό καρκίνο, από τον οποίο έφυγε από την ζωή η μητέρα τους στα 32 της χρόνια.

Η Λούαν Μόρετον, η Κιμ Τζόουνς και Τζέμα Ντένις, είχαν παρακολουθήσει από μικρή ηλικία τη δραματική μάχη της μητέρας τους απέναντι στο θάνατο, ωστόσο δεν φαντάζονταν ότι είχαν κληρονομήσει από εκείνη ένα ελαττωματικό γονίδιο, το BRCA 1, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Είκοσι χρόνια μετά τον χαμό της μητέρας τους, διαγνώστηκε η ίδια θανατηφόρα νόσος στην Λουάν, η οποία σήμερα δηλώνει για την περιπέτειά τους: «Στην αρχή είχαμε πτοηθεί, όμως μετά συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερα να κάνουμε όλες την επέμβαση όλες, παρά να μην είμαστε εδώ μετά από λίγα χρόνια.

Είχαμε πολύ στενή σχέση μεταξύ μας έπειτα από αυτό που συνέβη στη μητέρα μας, ωστόσο αυτές οι επεμβάσεις στις οποίες υποβληθήκαμε μας έφεραν ακόμη πιο κοντά». Οι τρείς αδελφές ανακάλυψαν το γονίδιο, μόνον όταν το 2005 η Λουάν εντόπισε ένα όγκο στο στήθος της, την ώρα που έκανε μπάνιο.

Έκανε επέμβαση, ακτινοβολίες και η θεραπεία της είχε επιτυχία. Σε περαιτέρω εξετάσεις εντοπίστηκε το επικίνδυνο γονίδιο BRCA 1. Αυτό σήμαινε ότι η Κιμ και η Τζέμα, είχαν 50% πιθανότητες να κληρονόμησαν από την μητέρα τους Ρίτα το γονίδιο.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, μετά τις εξετάσεις που έκαναν. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Η μαμά μας είχε το γονίδιο, αλλά δεν είχε κάνει τεστ για να το διαπιστώσει», λέει η 38χρονη Λουάν, μητέρα ενός παιδιού.

Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές, Λουάν και Κιμ, προχώρησαν ταυτόχρονα σε διπλή μαστεκτομή και αφαίρεση ωοθηκών, καθώς οι γιατροί τις προειδοποίησαν ότι με το ελαττωματικό γονίδιο είχαν 50% με 60% πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια. Η μικρότερη αδελφή τους, η 30χρονη Τζέμα, θα αφαιρέσει τις ωοθήκες της στο μέλλον, αφού πρώτα αποκτήσει παιδιά με τον σύζυγό της.     

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa