Σοκαριστική μαρτυρία του ιδιοκτήτη κινηματογράφου «Άστυ»...«Κουκουλοφόροι μου ζήτησαν χρήματα για να μην κάψουν το σινεμά»


Σοκαριστική είναι η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του ιστορικού κινηματογράφου «Άστυ» στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος υποστήριξε ότι ομάδα κουκουλοφόρων του ζήτησε χρήματα, για να μην κάψει ολοσχερώς το κτίριο! 


Σύμφωνα με δήλωση του κ. Γ. Στεργιάκη στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84», οι κουκουλοφόροι έφτασαν και στο κτίριο  της οδού Κοραή  έβαλαν φωτιά και όταν αυτός τους ζήτησε να σταματήσουν, εκείνοι του είπαν πώς ο μόνος τρόπος είναι να τους δώσει χρήματα. Όπως και έκανε.

Ο κ. Στεργιώτης δεν αποκάλυψε το ποσό που έδωσε, για να «σώσει» το κτίριο, όμως νιώθει "καλά", που κάηκε «μόνο» η είσοδος, ενώ υποστηρίζει ότι δεν είχε βοήθεια από την πυροσβεστική. «Προσπαθούσαμε μόνοι μας», λέει με παράπονο.



Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος στεγάζεται σε ένα από τα δύο πιο σημαντικά ιστορικά κτίρια του κέντρου.

Πρόκειται για νεοκλασικό, το οποίο κατασκευάσθηκε την περίοδο 1934-1938. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του υπογείου έγινε τόπος μαρτυρίου και φυλακής για πολλούς αγωνιστές.


Την «τύχη» -έτσι έχουμε φτάσει να το λέμε- του «Άστυ» δεν είχε και το κτίριο της οδού Σταδίου, όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος «Αττικόν».


Όπως σας είπαμε από το πρωί, το κτίριο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς,  οικοδομήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ των ετών 1870 - 1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου. Αφού στέγασε φαρμακείο, κουρείο, εμπορικό κατάστημα και… το υπουργείο Οικονομίας (το 1914), μετατράπηκε σε κινηματογράφο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη. Σήμερα έχει μείνει μόνο η στάχτη του…
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa