Χωρίς τέλος η επέλαση της κακοκαιρίας στην Ελλάδα


Στον καταψύκτη έχουν μπει οι περισσότερες περιοχές, από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η βαρυχειμωνιά θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο.

Και την Πέμπτη όμως η χώρα θα δοκιμαστεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε πολλές περιοχές. Στα νότια, προβλέπονται βροχοπτώσεις, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι βοριάδες σταδιακά, θα εξασθενήσουν, ωστόσο η θερμοκρασία παραμείνει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα βόρεια τοπικά θα είναι ισχυρός.

Στην Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται σε λευκή πολιορκία τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Πέμπτη. Κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου Θεσσαλονίκης, Ευρώπου - Πολυπέτρου, Καμποχωρίου - Αξιούπολης, Μικροκάμπου - Νέου Αγιονερίου, στο νομό Κιλκίς, Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου και Βίγλας) και Φλώρινας - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου). 

Παράλληλα, η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στους δρόμους Δολίχης - Λιβαδίου Λάρισας, Κλοκοτού - Προαστίου Τρικάλων, Δράκειας - Χανίων Μαγνησίας και Μουζακίου - Άρτας, Μουζακίου - Άνω Αργιθέας Καρδίτσας. Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στη βόρεια Χαλκιδική, στο Δήμο Παιονίας Κιλκίς και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Ημαθίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Γρεβενών και Ροδόπης.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στους επαρχιακούς δρόμους Μεταξάδων - Παλιουρίου - Αλεποχωρίου και Ορμενίου - Πενταλόφου - Πετρωτών - Βάλτου, στο νομό Έβρου, Ξάνθης - Ελληνοβουλγαρικών συνόρων , από την Άρνισσα, τη Βέροια και τη Νάουσα, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Ημαθίας και Πέλλας, στο μεγαλύτερο οδικό τμήμα του Πηλίου, από Τρίκαλα προς και από Γρεβενά, Άρτα και Γιάννινα, στους δρόμους Κατερίνης - Ελασσόνας, Κιλκίς - Πολυκάστρου, Βέροιας - Σκύδρας και Γρεβενών - Μετσόβου
 

Στα Τρίκαλα, εξαιτίας των πυκνών χιονοπτώσεων στο δήμο Πύλης, βρίσκονται αποκλεισμένα 22 δημοτικά διαμερίσματα. Αποκλεισμένα είναι και τα χωριά Καστανιά Υπάτης του δήμου Λαμίας και Περιβόλι, Νικολίτσι, Κυριακοχώρι, Πλάτανος, Κολοκυθιά, Αργυριά του δήμου Μακρακώμης και το δημοτικό διαμέρισμα Αετομηλίτσας στα Γιάννενα.

Στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο δήμο Αργιθέας κόπηκε το ρεύμα αλλά και το τηλέφωνο, ενώ βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν προκληθεί και στα χωριά Νεοχώρι, Καλύβια Πεζούλα, Μορφοβούνι, Κρυονέρι και Πλακωτό. Χωρίς ρεύμα είναι και το χωριό Γλυκομηλιά του δήμου Καλαμπάκας.

Ο Έβρος παραμένει σε κόκκινο συναγερμό λόγω των πλημμυρών. Την ίδια ώρα, η Εθνική οδός Αθηνών-Πατρών θα παραμείνει κλειστή έως το Σάββατο λόγω των κατολισθήσεων.  

Στην Εύβοια χιονίζει ασταμάτητα προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς τρία χωριά στην περιοχή της έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν οι δρόμοι προς τα αποκλεισμένα χωριά.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού από την 16η χιλιομετρική θέση (Καστέλλα) μέχρι το Προκόπι.

Οι ισχυροί άνεμοι που κατά τόπους φθάνουν τα 9 και 10 μποφόρ, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, καθώς παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου σε ορισμένες περιοχές. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο για Χίο-Μυτιλήνη, ενώ κανονικά θα εκτελεστούν τα βραδινά δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη.

Αντίθετα, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, από όπου δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο. Ταυτόχρονα, κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες. Καλό θα ήταν οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Στην Αττική η ισχυρή χιονόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω, προς το καζίνο. Με τσουχτερό κρύο θα ξημερώσει η Πέμπτη στο Λεκανοπέδιο, καθώςπροβλέπονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στα βόρεια από -03 (μείον 03) έως 01 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να φιλοξενήσει τους άστεγους της Αθήνας δυο χώρους, την αίθουσα Δ12 «Νίκος Γκάτσος» στο Γκάζι και τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη και Δύμης), προκειμένου να προφυλαχθούν από το κρύο. 

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa