Επί τάπητος τα ναρκωτικά στη διάσκεψη του Παρισιού


 Επί τάπητος τα ναρκωτικά στη διάσκεψη του Παρισιού
 
Υπό τη σκιά της αιματοχυσίας στη Συρία
Ξεκίνησαν στη Βιέννη οι εργασίες της 3ης υπουργικής διάσκεψης του Συμφώνου του Παρισιού, το οποίο υπογράφηκε το 2003 για τον αγώνα κατά της διακίνησης των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν.
Στη διάσκεψη συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν,αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας Αλέν Ζιπέ και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι θα συζητήσουν εκ παραλλήλου και το θέμα της Συρίας.
«Πρέπει να είμαστε στο πλευρό του Αφγανιστάν, στον αγώνα αυτό, αλλά πριν από όλα η ίδια η αφγανική κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της το θέμα των ναρκωτικών» τόνισε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ίδιος επανέλαβε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 61% το 2011 και αντιστοιχεί περίπου με το 15% του ΑΕΠ της χώρας.
«Το εμπόριο ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης και της ηρωίνης, αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα στο Αφγανιστάν, το οποίο προκαλεί μεγάλη εισροή παράνομου χρήματος, ενισχύει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρει χρηματοδότηση σε τρομοκρατικές πράξεις», επισήμανε ο Μπαν.
Στη διάρκεια της ημέρας, οι Ζιπέ και Λαβρόφ, οι οποίοι συμπροεδρεύουν της διάσκεψης, αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Συρίας και ειδικά την πρόταση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την παροχή βοήθειας στον συριακό λαό.
Περισσότεροι από δέκα υπουργοί είναι παρόντες σήμερα στη Βιέννη, ανάμεσά τους ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ και ο αφγανός υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Ζαράρ Αχμαντ Μουκμπέλ Οσμάνι.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa