Έξι νεκροί από διαδηλώσεις στο Θιβέτ


 Έξι νεκροί από διαδηλώσεις στο Θιβέτ
Ο απολογισμός των νεκρών από την καταστολή στην οποία προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον θιβετιανών 

διαδηλωτών στη νοτιοδυτική Κίνα ενδέχεται να φθάνει τους έξι, υποστήριξαν κάτοικοι και πηγές της εξόριστης αντιπολίτευσης σήμερα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μόνο ένα θάνατο κατά την διαδήλωση της Δευτέρας στην Αυτόνομη Περιφέρεια Γκάρζε του Θιβέτ, στην επαρχία Σετσουάν.
Η κυβέρνηση στο Πεκίνο ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχοί, επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.
Θιβετιανοί και οργανώσεις της εξόριστης αντιπολίτευσης ανέφεραν, αντίθετα, ότι οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην περιοχή, όπου η μειονοτική πολιτισμική ταυτότητα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όπως και η αντίθεση στην κινεζική διακυβέρνηση.
Η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, η οποία τοποθετεί τον απολογισμό στους τρεις νεκρούς, ανέφερε ότι η διαδήλωση άρχισε αφού 17 Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν από τον Μάρτιο και διανεμήθηκαν φυλλάδια στην περιοχή με τα οποία καλούνταν οι κάτοικοι να μην εορτάσουν την κινεζική νέα χρονιά λόγω αυτών των διαβημάτων διαμαρτυρίας.
Θιβετιανοί εξόριστοι είπαν στην οργάνωση ότι η κινεζική κυβέρνηση ενέτεινε την οργή πολιτών εντείνοντας τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή μετά την διανομή των φυλλαδίων, που εκδήλωναν την πρόθεση του ή των συντακτών του να αυτοπυρποληθεί ή να αυτοπυρποληθούν ενόψει της νέας χρονιάς η οποία στο θιβετιανό ημερολόγιο αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα.
Δεκάδες Θιβετιανοί απαίτησαν να τερματιστεί η διακυβέρνηση από την Κίνα και να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα όταν οι άνδρες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ «αδιακρίτως», υποστήριξε το εξόριστο θιβετιανό κοινοβούλιο.
Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Θιβέτ «από το εξωτερικό» ότι διασπείρουν ψευδείς φήμες και παραποιούν την αλήθεια.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, μια «συμμορία» επιτέθηκε και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα κι ένα αστυνομικό τμήμα ενώ κατέστρεψε δύο περιπολικά της αστυνομίας και δύο ασθενοφόρα.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa