Απολύσεις για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Αργιά και απόλυση για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους'Τέλος στην ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί να βάλει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο προβλέπει διαδικασίες-εξπρές και αυστηρότερες ποινές.



Το νέο θεσμικό πλαίσιο αυστηροποιεί τις ποινές και έχει στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών με αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων που κρίνουν τις υποθέσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο πειθαρχικό προβλέπει απόλυση για όσους δημοσίους υπαλλήλους τελέσουν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου, κατάχρηση εξουσίας, παιδική πορνογραφία, εμπόριο ναρκωτικών κλπ.

Παράλληλα, σε αυτοδίκαιη αργία με μειωση αποδοχών τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμούν υποθέσεις στα δικαστήρια και μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Μια καινοτομία του νέου πειθαρχικού δικαίου είναι η θέσπιση χρηματικών προστίμων, τα οποία μάλιστα θα ισχύουν ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του παραβάτη δημοσίου υπαλλήλου!
Αλλαγές στα συμβούλια
Μια από τις κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων είναι στις συνθέσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. 

Μέχρι τώρα, στα πειθαρχικά συμβούλια συμμετείχαν συνδικαλιστές με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι παραβάτες δημόσιοι υπάλληλοι να πέφτουν στα μαλακά.
Το νέο δίκαιο ωστόσο διαχωρίζει πλήρως τα πειθαρχικά συμβούλια από τα υπηρεσιακά και τροποποιεί τη σύνθεσή τους. 
Έτσι, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λαμβάνουν μέρος δύο δικαστικοί ή μέλη του
Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τρεις διευθυντές από υπηρεσίες διαφορετικές από αυτή στην οποία ανήκει ο διωκόμενος υπάλληλος. Παρόμοια στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό πρόεδρος θα είναι αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ θα συμμετέχουν τέσσερις δικαστικοί λειτουργοί και δύο γενικοί διευθυντές.
Διαδικασίες-εξπρές
Επιπλέον, η εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων επιταχύνεται, καθώς το νέο δίκαιο θέτει χρονικά όρια για την ολοκλήρωσή τους. Έτσι, η προκαταρκτική εξέταση θα πρέπει να γίνεται εντός ενός μηνός ενώ η Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, πράγμα το οποίο δεν υπήρχε στο ισχύον καθεστώς με αποτέλεσμα οι ΕΔΕ να κρατάνε μήνες...
Τέλος, το νέο πειθαρχικό δίκαιο αυξάνει τα χρονικά όρια παραγραφής των αδικημάτων. Τα παραπτώματα που παραγράφονταν σε 2 έτη, τώρα θα παραγράφονται σε 5 χρόνια, ενώ για όσα παραγράφονταν στα 5 χρόνια θα απαιτούνται στο εξής 7 χρόνια για την παραγραφή τους. Μάλιστα για σοβαρότατα παραπτώματα όπως μη αναγνώριση του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ή παράνομο οικονομικό
όφελος, ο χρόνος παραγραφής ορίζεται στα 10 χρόνια.  Και το κυριότερο, για τα αδικήματα με οικονομικό
αντικείμενο, ο χρόνος παραγραφής δεν μετράει από την τέλεσή τους, αλλά από την ημερομηνία που έλαβε γνώση η υπηρεσία του υπαλλήλου...

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa