Μετά το περιστατικό με την υποτιθέμενη συνάντηση που θα είχε ο Νίκολα Γκρουέφσκι με τον Αντώνη Σαμαρά στην Μασσαλία, και μετά την απαντητική επιστολή του Λουκά Παπαδήμου προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, σχετικά με την συναίνεση ή όχι της Ελλάδος για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ο Νίκολα Γκρουέφσκι, φαίνεται, ενοχλημένος πλέον, να προσπαθεί να ανακινήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της γειτονικής χώρας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα Σκόπια, ο Νίκολα Γκρουέφσκι, σχολιάσε τις θέσεις της Ελλάδας στην επιστολή του Λουκά Παπαδήμου, λέγοντας πως το να απαιτεί η Ελλάδα μία λύση «erga omnes» με γεωγραφικό προσδιορισμό, αποτελεί την πιο ακραία θέση που έχει διατυπώσει ποτέ η Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο».
Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει αρχικά επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέπειτα προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του το συντομότερο δυνατό. Οι απαντητικές επιστολές των Λουκά Παπαδήμου και Ατώνη Σαμαρά διανεμήθηκαν στα ΜΜΕ των Σκοπίων από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, είπε επίσης πως αυτές οι «ακραίες ελληνικές θέσεις» δεν πρόκεται όπως είναι φυσικό να γίνουν αποδεκτές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας, και συνιστούν έναν τρόπο προκειμένου η Ελλάδα να μην διαπραγματεύεται.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι προφανώς με πρόθεση να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε «ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν θέλησε να σχολιάσει την πιθανότητα να καταστεί η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο. «Ήταν προφανές ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τα κράτη - μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα, αφού τα κράτη - μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους - μέλους» υποστήριξε, αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά.
«Από αυτήν την άποψη, μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα γίνει σεβαστό από τη Συμμαχία» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, ενώ θεώρησε ότι «ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει ότι δεν προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα του ονόματος».
Η αντίδραση της ΝΔ
Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων της ΝΔ στη νέα επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος, απαντώντας στην άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί μαζί του κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ για ακραίες θέσεις.
«Αυτά που είχε να πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, τα είπε» έσπευσαν να σχολιάσουν από τη ΝΔ καθώς δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, ούτε να μπουν σε ένα άτυπο διάλογο με τον κ. Γκρούεφσκι.
Πηγή: IEfimerida.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!