Βρήκαν μυστική φυλακή της CIA στη Ρουμανία


Τη μυστική φυλακή τής CIA στη Ρουμανία φέρνουν στο φως έρευνες ενός αμερικανικού και δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης αποκαλύπτοντας ένα κέντρο κράτησης υπόπτων τρομοκρατίας σε πολυσύχναστη περιοχή του Βουκουρεστίου.
Αυτό είναι το κτίριο-φυλακή στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου (Ass. Press)Αυτό είναι το κτίριο-φυλακή στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου (Ass. Press)Πρόκειται για μια φυλακή αποτελούμενη από έξι προκατασκευασμένα κελιά κρυμμένα στο υπόγειο του Εθνικού Αρχείου Απόρρητων Πληροφοριών (ORNISS), όπου αποθηκεύονται μεταξύ άλλων απόρρητες πληροφορίες προερχόμενες από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το κτίριο βρίσκεται σε κοινή θέα σε κατοικημένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της ρουμανικής πρωτεύουσας. 
Δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD και του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες (ΑΡ) 

βεβαιώνουν ότι έχουν επισκεφτεί το κέντρο, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ τους έχουν ανακριθεί και βασανιστεί ύποπτοι της Αλ Κάιντα. Ανάμεσά τους ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλέντ Σέιχ Μοχάμεντ και ο φερόμενος ως αρχηγός των 

επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στον Περσικό Κόλπο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νάσιρι, που κατηγορείται ότι σχεδίασε την επίθεση εναντίον του αντιτορπιλικού USS Cole.
Τα κελιά ήταν εφοδιασμένα με ένα ρολόι κι ένα βέλος που έδειχνε προς τη Μέκκα, ενώ ήταν τοποθετημένα πάνω σε μια κατασκευή από τεράστια ελατήρια, ώστε να κουνιούνται ελαφρώς και να προκαλούν αποπροσανατολισμό στους κρατουμένους. Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείται το ΑΡ, η μυστική 

φυλακή του Βουκουρεστίου άρχισε να λειτουργεί το 2003, όταν η CIA αποφάσισε να εκκενώσει ένα αντίστοιχο κέντρο κράτησης στην Πολωνία. Μέχρι το Μάιο του 2006 όλες οι μυστικές φυλακές είχαν πλέον κλείσει, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα κράτησης κι ανάκρισης της CIA τερματίστηκε το 2009 με εντολή του προέδρου Ομπάμα.
Οι ρουμανικές αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένως την ύπαρξη μυστικής αμερικανικής φυλακής στη χώρα, πράγμα που έκαναν και χθες, ενώ η CIA και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να προβούν σε 

οποιοδήποτε σχόλιο. Ανώτατος αξιωματούχος τού ORNISS αρνείται επίσης κατηγορηματικώς τη λειτουργία αμερικανικού κέντρου κράτησης στο κτίριο της υπηρεσίας σε συνέντευξή του στο ARD που επρόκειτο να μεταδώσει χθες το βράδυ ειδικό αφιέρωμα στην εκπομπή Panorama.

Το δίκτυο μυστικών φυλακών της CIA σε Ταϊλάνδη, Πολωνία, Ρουμανία και Λιθουανία έχει αποκαλυφθεί και καταγγελθεί μέσα από έρευνες δημοσιογράφων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο παρελθόν οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει αρχεία πτήσεων προκειμένου να συσχετίσουν τη Ρουμανία με το δίκτυο. 
Λεπτομέρειες του προγράμματος συνεχίζουν ν' αποκαλύπτονται, παρά τις επίσημες διαψεύσεις και την προσπάθεια της CIA να κλείσει το θλιβερό αυτό κεφάλαιο.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa