Αποκαλυπτικές, για τον τρόπο οργάνωσης και δράσης ενός εκ των μεγαλυτέρων κυκλωμάτων μαστροπών που -κατά την Αστυνομία- δρούσε την τελευταία 10ετία στη χώρα μας, είναι οι απολογίες των βασικών κατηγορουμένων της οργάνωσης που αποκαλύπτει η zougla.gr.
Βία, απειλές, ανυπεράσπιστες γυναίκες, έρμαια των εγκεφάλων του κυκλώματος, επαγγελματική μηχανοργάνωση, ροζ ατζέντες με επιφανείς πελάτες, καθώς και ζεστό «μαύρο» χρήμα που συνέρρεε στα ταμεία των μαστροπών συνθέτουν το πάζλ της δυσώδους ιστορίας που θα έχει και συνέχεια, καθώς η κατηγορούμενη Ζωή Δαμασκού παραμένει ασύλληπτη.
«Το πήρε πάνω του» ο εγκέφαλος
Την ίδια στιγμή ο 51χρονος σύζυγός της, Γιώργος Γαβαλάκης, απολογούμενος ενώπιον της 32ηςτακτικής ανακρίτριας τα πήρε όλα πάνω του. Επεσήμανε ότι τόσο η Δαμασκού όσο και τα παιδιά της δεν είχαν καμία συμμετοχή στην οργάνωση επισημαίνοντας ότι έτρεχε τη… δουλειά για οικονομικούς λόγους.
«Η σύνταξή μου είναι 750 ευρώ και η σύνταξη της συζύγου μου μικρή. Εγώ από το δικό μου γάμο είχα τρία παιδιά και η δεύτερη σύζυγός μου και αυτή τρία παιδιά και βρεθήκαμε με έξι παιδιά. Ο ένας μου γιος πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και με όλα αυτά έφτασα σε οικονομική κατάρρευση», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό, τι αφορά τα σπίτια, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως χώροι του «γραφείου», ο Γαβαλάκης λέει ότι στην αρχή τα είχε νοικιάσει για τα παιδιά του γι’ αυτό βρέθηκε το ένα στο όνομα του γιου του και το άλλο στο όνομα της κόρης του. Ωστόσο, συμπληρώνει, ότι δεν είχαν σχέση με αυτά.
Αναφερόμενος στη ροζ ατζέντα, η οποία όχι μόνο ανέγραφε τους «εκλεκτούς» πελάτες, αλλά και τα ακριβή δρομολόγια και ωράρια των εκδιδομένων γυναικών, επεσήμανε ότι το αγόρασε από άλλο γραφείο πληρώνοντας το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ. Απέφυγε, ωστόσο, να ονοματίσει το γραφείο από το οποίο το προμηθεύτηκε…
Η… ταρίφα
Από την απολογία του «εγκεφάλου» προκύπτουν όμως και τα τρελά κέρδη της οργάνωσης –που κατά τον ταμία- άγγιζαν τα 1.000 ευρώ την ημέρα. Ο Γαβαλάκης υποστήριξε ότι οι πελάτες πλήρωναν 80 ευρώ την ώρα, προκειμένου να συνευρεθούν με τις αλλοδαπές γυναίκες. Από αυτό το ποσό τα 30 ευρώ δίνονταν στο γραφείο, τα 20 στον οδηγό και τα υπόλοιπα –κατά τον Γαβαλάκη πάντα- στις κοπέλες.
Λεφτά πολύ καλά και προπαντός «μαύρα», ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το «γραφείο» απασχολούσε καθημερινά από δύο έως εφτά γυναίκες, ενώ σε περίοδο εορτών «εργάζονταν» μέχρι και 15 γυναίκες την ημέρα.
Ο… εισπράκτορας
Από την άλλη πλευρά στην απολογία του ο Χαράλαμπος Παλαιολόγος, παραδέχεται ότι υπήρξε ο εισπράκτορας της οργάνωσης παίρνοντας τα χρήματα από τους οδηγούς και πηγαίνοντάς τα στους «εγκεφάλου».
Υποστήριξε ότι δούλευε εκεί για ένα χρόνο περίπου, ότι η αμοιβή του ήταν 200 ευρώ την εβδομάδα και ο ακριβής ρόλος που είχε ήταν να παίρνει τα λεφτά από τους οδηγούς των κοριτσιών και να τα πηγαίνει στο σπίτι του Γαβαλάκη.
Δηλαδή αποκάλυψε ότι ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη είσπραξη του τζίρου της οργάνωσης χωρίς ωστόσο να γνωρίζει, σύμφωνα με όσα απολογήθηκε στην ανακρίτρια, ούτε τις κοπέλες ούτε τα βιβλία που κράταγε το ζευγάρι Γαβαλάκης-Δαμασκού. Όσο για το τηλεφωνικό κέντρο της οργάνωσης γνώριζε ότι υπήρχε αλλά αγνοούσε τον χώρο που βρισκόταν.
Οι… οδηγοί
Κοινή γραμμή πλεύσης ακολούθησαν –απολογούμενοι- οι οδηγοί του κυκλώματος καθώς όλοι πλην ενός (ο οποίος δεν δέχεται ότι συμμετείχε στην οργάνωση) υποστηρίζουν ότι έβρισκαν τη δουλειά μέσω αγγελιών ή μέσω γνωστών.
Το «μεροκάματο», σύμφωνα με τις απολογίες τους παρέμενε σταθερό. Από τα 50 ευρώ που έπαιρναν από τα κορίτσια, τα 30 τα παρέδιδαν στον Παλαιολόγο για το γραφείο και τα 20 τα κρατούσαν ως πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.
Ο κύριος λόγος της συμμετοχής τους στο κύκλωμα εμφανίζεται να είναι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει, το οποίο τους οδήγησε σε οποιαδήποτε «εργασία» η οποία θα τους εξασφάλιζε ένα πρόσθετο έσοδο, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δυο παιδιά της Δαμασκού τα οποία κατηγορούνταν επίσης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με το κύκλωμα επισημαίνοντας ότι δεν είχαν καλές σχέσεις ούτε με τη μητέρα τους ούτε με το πατριό τους.
Από τους συνολικά 15 συλληφθέντες που απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας προφυλακίσθηκαν τρεις και συγκεκριμένα οι Γιώργος Γαβαλάκης, Χαράλαμπος Παλαιολόγος και ο Ζαούρ Μουσταφαγέφ. Ασύλληπτη παραμένει η Ζωή Δαμασκού, εναντίον της οποίας –σε περίπτωση που δεν εμφανισθεί οικειοθελώς στην ανακρίτρια- θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Πηγή: Zougla.gr