Μεροκάματο τρόμου και ενοίκιο βίλας για τους μετανάστες της Σπάρτης


«Για ένα κομμάτι ψωμί, δεν φθάνει μόνο η δουλειά…» Το στίχο τραγουδούσαν οι αδελφοί Κατσιμίχα έχοντας υπόψιν τους Έλληνες. Ταιριάζει απόλυτα στους μετανάστες και λαθρομετανάστες που βρίσκονται στη Ελλάδα και στη Σπάρτη αναζητώντας μεροκάματο για ένα κομμάτι ψωμί. Όμως δεν είναι αρκετό το μεροκάματο όπως αποδεικνύεται στο ρεπορτάζ του notospress.gr.
Αναζητήσαμε ένα


από τα πολλά σημεία όπου διαμένουν αλλοδαποί. Βρίσκεται πλησίον της περιμετρικής της Σπάρτης που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο. Σε ένα μικρό σπίτι (χαμόσπιτο) διαμένουν 13 μετανάστες, σε δύο δωμάτια 2Χ3 το κάθε ένα και στρώματα κατά γης. Μια ηλεκτρική σόμπα σπάζει λίγο την υγρασία και μια ξυλόσομπα, έξω, στο υπόστεγο από νάϋλον χρησιμεύει για θέρμανση και κουζίνα. Ευτυχώς εδώ υπάρχει υποτυπώδης τουαλέτα.
Οι Πακιστανοί, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, έχουν όμως κινητό τηλέφωνο, εργάζονται σε χωράφια στη Μαγούλα, στις Αμύκλες ή σε εργοστάσια. Αναζητούν το μεροκάματο στο «Λακωνία», στο ΣΠΕΣ, σε ελαιοτριβεία  και αλλού για να μπορούν να κυλήσουν τη μέρα, την εβδομάδα, το μήνα.
Ξεκινούν το μεροκάματο, όταν υπάρχει, στις 6 το πρωί μέχρι τις 6-6.30 το απόγευμα και παίρνουν 25 ευρώ! Από αυτά πρέπει να πληρώσουν το ενοίκιο, το ρεύμα, τη διατροφή τους και το κινητό τηλέφωνο που τους κρατά σε επαφή με την πατρίδα τους. Στην πλειοψηφία τους δεν είναι κακοί ή προκλητικοί άνθρωποι. όμως κάτω από τις συνθήκες που εισέρχονται στη χώρα και διαμένουν σε αυτήν υπάρχουν πολλά περιθώρια να «περάσουν» μαζι τους και να «καλυφθούν» ανάμεσά τους κακοποιά στοιχεία κι εγκληματικές φυσιογνωμίες όπως στην περίπτωση του Αφγανού που απειλούσε κοπέλες στη Σπάρτη.
Το ενοίκιο που πληρώνουν, 1500 ευρώ για δύο μήνες είναι μεγάλο, λένε, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Πρέπει για δύο τρείς μήνες να μείνουν στη Σπάρτη για μεροκάματο στο πορτοκάλι και στις ελιές.
Δεν δείχνουν φοβισμένοι από την παρουσία μας όσο από το ενδεχόμενο αύριο να μην υπάρχει μεροκάματο ή σήμερα μια εκκαθάριση της Αστυνομίας να τους διώξει μακριά. Το ζήτημα είναι ότι καθημερινά φθάνουν κι άλλοι ζητώντας εργασία μακριά από την αφιλόξενη Αθήνα.
Η Σπάρτη πολύ σύντομα θα έχει πρόβλημα διότι η αναλογία τους θα είναι υπερβολική, μεροκάματο για να καλυφθούν και να «ηρεμήσουν» όλοι δεν υπάρχει και οι δυνάμεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας και παραβατικότητα που μοιραία θα προκύψει, είναι ελάχιστες και κατάκοπες.
Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση, πέρα από τις διάτρητες εθνικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, έχουν οι πολίτες που προκειμένου να εισπράξουν ένα παχυλό ενοίκιο για τα χαλάσματα που έχουν, ή για να εξασφαλίσουν φθηνά εργατικά χέρια, κρατούν αυτούς τους ανθρώπους «ομήρους» . Αυτό που σήμερα γίνεται στη Σπάρτη, γινόταν προ ετών στη Σκάλα η οποία τελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ελονοσία και την έξαρση της εγκληματικότητας. Είναι ώρα να συσκεφθούν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, της Πρόνοιας και της Υγείας για να εκπονήσουν σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Δείτε το video του notospress.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa