Παπαδήμος: Δεν καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ


Το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ήρθε για να μείνει, καθώς δεν θα καταργηθεί, όπως είπε στη Βουλή ο Λ. Παπαδήμος. Απαντώντας σε ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί το μέτρο», αλλά απλώς «το 2012 το τέλος ακινήτων θα δοθεί σε περισσότερες δόσεις», πάντα όμως μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ (ο οποίος θυμίζουμε είναι εκτός κοινοτικού πλαισίου).

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την αδυναμία του φορολογικού συστήματος και του μηχανισμού είσπραξης που «πάσχουν διαχρονικά» να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και υποστήριξε ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας».
Ωστόσο ο Λ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να κόβεται στο ρεύμα στους αδυνατούντες να ανταποκριθούν, λέγοντας «μία από τις κύριες προθέσεις μου ήταν η εφαρμογή του να μην επιβαρύνει τα άτομα που είναι σε θέση αδυναμία. Δεν θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν». Ανακοίνωσε δε ότι εκδίδεται εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα αναστέλλεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται πρόσωπα που έχουν:
-βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και πάνω 
-τα πρόσωπα που ανεξαρτήτως του ποσοστού παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση. 
-πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «άδικο και ταξικό 100%» το μέτρο και κάλεσε τον λαό «να αντέξει τις δυσκολίες» και να μην πληρώσει το χαράτσι. «Πρέπει να καταργηθεί», είπε η Αλ. Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι το μέτρο μονιμοποιείται και είναι «πολιτική επιλογή».
Στο ΣτΕ σήμερα,οι προσφυγές
Σήμερα, κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011.
Με πολλές προσφυγές (δικηγορικών συλλόγων κ.α.) ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του σχετικού τέλους, που θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital» (εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης), που ζήτησαν, παράλληλα, να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή τους, «λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος του ζητήματος, που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».
H επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μή πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).
- Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
-Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι (ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) ζητούν την ακύρωση της επιβολής του τέλους.
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa