Κίνδυνος να σταματήσει η μεταφορά μαθητών στα σχολεία Οι δήμοι ζητούν να δώσει λύση το υπουργείο για το 2012


Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει η μεταφορά μαθητών στα σχολεία την νέα σχολική χρονιά, αφού σε πολλούς 


δήμους οι οι διαγωνισμοί και οι διαπραγματεύσεις με το ΚΤΕΛ 


απέβησαν άκαρπες, μιας και οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.



Από κάθε γωνιά της Ελλάδας φτάνουν επιστολές δήμων στο υπουργείο Εσωτερικών. Χαρακτηριστικές είναι δύο επιστολές από την Πελοπόννησο. Του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του αντιδημάρχου Ευρώτα Η. Παναγιωτακόπουλου.
Ευρώτας


Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα Η. Παναγιωτακάκος, με θέμα την «Αδυναμία μεταφοράς μαθητών Δήμου Ευρώτα από το νέο έτος 2012». Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο αντιδήμαρχος ενημερώνει για τις σχετικές ενέργειες του δήμου, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν τελικά, ενώ προτείνει τρόπους για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

« Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Δήμος Ευρώτα και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν τη συνολική ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών, κατά το σχολικό έτος 2011-2012.

Είναι γεγονός, ότι με την εγκύκλιο 46, τροποποιήθηκε η ΚΥΑ αρ.35415/28-7-2011 και παρατάθηκαν οι συμβάσεις μεταφοράς που πραγματοποιούσαν οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μέχρι τις 31-12-2011.

Παρά τα πιεστικά περιθώρια ο Δήμος Ευρώτα προχώρησε με οργανωμένη μελέτη μεταφοράς των μαθητών σε δύο ανεπιτυχείς διαγωνισμούς, λόγω μη προσέλευσης των ενδιαφερομένων (π.χ. ΚΤΕΛ).

Το πρόβλημα, όπως γνωρίζετε, δεν αφορά μόνο στο Δήμο Ευρώτα, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, όπως προκύπτει και από ψήφισμα της ΠΕΔ-Πελοποννήσου.

Γι΄ αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με δύο παραμέτρους:

Α) Την παράταση της μεταφοράς των μαθητών από τις Περιφέρεις και τις Περιφερειακές Ενότητες έως τις 30-6-2012.

Β) Την αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του κόστους μεταφοράς των μαθητών.

Όπως καλά γνωρίζετε από τη θητεία σας και ως Δημάρχου, οι Καλλικρατικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Είναι βέβαιο, ότι δεν θα επιθυμούσατε, ούτε θα επιχειρούσατε να προστεθεί ένα σοβαρό και ευαίσθητο πρόβλημα στους Δήμους.

Σε ότι αφορά στη δική μας ευθύνη, σπεύσαμε με ταχύτατους ρυθμούς να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Είναι ώρα της δικής σας ευθύνης να αντιμετωπίσετε το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από το νέο έτος στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας».



Τρίπολη



Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης τονίζει:

"Βάσει της υπ’ άριθμ. 35415/28-7-2011 Κ.Υ.Α. η μεταφορά των μαθητών από 1/7/2011 περνάει στους Δήμους.

Οι Δήμοι όφειλαν, μέχρι 31/8/2011 να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες διακήρυξης Διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου μεταφοράς μαθητών.

Ο Δήμος Τρίπολης έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποτελεσματική και εύρυθμη μεταφορά των μαθητών από 1/1/2012 που προβλέπει η Κ.Υ.Α. 35415/28-7-2011, ήτοι:

α) Διεθνή διαγωνισμό – Προέβη άκαρπος

β) Διαπραγμάτευση με ΚΤΕΛ – Προέβη άκαρπη

γ) Διαπραγμάτευση με συνεταιρισμό ΤΑΧΙ «Ο Κολοκοτρώνης» – Προέβη άκαρπη

δ) Διαπραγμάτευση με συνεταιρισμό ΤΑΧΙ «Άγιος Χριστόφορος» -

Προέβη άκαρπη

ε) Ενημέρωση Ένωσης Γονέων για τη μεταφορά μαθητών με ευθύνη αυτών που έχουν την γονική μέριμνα ή την εγκατάσταση στην έδρα του σχολείου.

Για τους λόγους ότι το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι κρίσιμο και κατεπείγον και σε εποχές πολύ δύσκολες, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους που απαιτούνται, για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών, την οποία και δικαιούνται.

Η άρνηση όλων των παραπάνω φορέων να συνεργαστούν με το Δήμο είναι, διότι οι τιμές των δρομολογίων είναι πολύ χαμηλές, όπως αυτές προκύπτουν από το μαθηματικό τύπο της ΚΥΑ 35415/28-7-2011.

Πιστεύουμε και ευελπιστούμε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει ιδιαίτερα το θέμα του Δήμου Τρίπολης, ο οποίος με τη συνένωση επτά (7) πρώην Δήμων, έχει μεγάλη έκταση και πληθυσμό και θα δείξει την πρέπουσα κατανόηση. Πρόκειται για έναν τεράστιο Δήμο με 100 οικισμούς, 78 Τοπικές Κοινότητες, και 1 Δημοτική Κοινότητα, με μεγάλους ορεινούς προορισμούς, με 260 δρομολόγια μεταφοράς, με δύσκολους οδηγικά δρόμους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μεγάλες αποστάσεις, αγροκτηνοτροφικές οικογένειες που διαμένουν σε απομακρυσμένους οικισμούς και αγροικίες, και δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουν τα παιδιά τους μόνοι τους, έστω και με το επίδομα που τους παρέχει η ΚΥΑ, πολλοί δεν διαθέτουν ούτε μεταφορικό μέσον.

Εξυπηρετεί δε μαθητές τόσο από όμορους Δήμους Γορτυνίας- Μεγαλόπολης - Βόρειας Κυνουρίας, όσο και από όμορους Νομούς Αργολίδας – Λακωνίας, λόγω του γεγονότος ότι στο Δήμο Τρίπολης είναι εγκατεστημένες σχολικές μονάδες, που δεν υφίστανται στους ανωτέρω Δήμους και Νομούς (ΕΠΑΛ, Ειδικά σχολεία, Μουσικό Σχολείο).

Για όλα τα ανωτέρω προτείνουμε:

Παράταση της μεταφοράς των μαθητών από τις Περιφέρειες της χώρας μέχρι 30/6/2012.

Βελτίωση του μαθηματικού τύπου, με σκοπό την αύξηση του προϋπολογισμού για την μεταφορά και την ανάδειξη αναδόχου με νέες διαδικασίες διαγωνισμού.

Το μέγιστο ετήσιο κόστος των δρομολογίων, για την μεταφορά των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, στο Δήμο Τρίπολης με τον ισχύοντα μαθηματικό τύπο, σήμερα είναι: 1.722.190,10 + 223.884,71 ΦΠΑ = 1.946.074,81 €. Δικαίωμα προαίρεσης 20% (χωρίς ΦΠΑ) = 2.066.628,12€.

Προτείνουμε, να γίνει μια αύξηση περίπου ενός εκατομμυρίου (1.000.000€) για να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών άμεσα, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άλλος φορέας, που να μπορεί να εξυπηρέτηση τις ιδιαιτερότητες του διευρυμένου Δήμου Τρίπολης.

Τελειώνοντας, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες και να λάβετε σοβαρά υπόψη το θέμα, που είναι πολύ κρίσιμο, ούτως ώστε να μην μείνει μετέωρη η μεταφορά των μαθητών και ο Δήμος χωρίς να ευθύνεται, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη κοινωνική αναταραχή, σε μια εποχή που οι ισορροπίες στην κοινωνία κρέμονται σε ένα τεντωμένο σκοινί.
http://www.moriasnow.gr/

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa