Ακριβότερα τσιγάρα κατά 2 ευρώ ζητούν οι ειδικοί

Ακριβότερα τσιγάρα, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών, προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες. 


Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Π. Μπεχράκηςμάλιστα, προτείνει να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά δύο ευρώ, ενώ εκτιμά πως με τη συγκεκριμένη ενέργεια «θα μειωθεί κατά 460.000 ο αριθμός των καπνιστών», καθώς κι ότι το κράτος «θα έχει κέρδος 440 εκατομμύρια έως 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ».
Παράλληλα, από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα».
Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα «πιο ακριβά τσιγάρα μπορούν να αποτρέψουν 150.000 νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος».
«Η Ελλάδα εμφανίζει θετικά σημάδια στην προσπάθεια για τη μείωση του καπνίσματος» τονίζει ο Π. Μπεχράκης, προσθέτοντας πως: «κατά το χρονικό διάστημα 2009 - 2011 καταγράφηκε μείωση 4,1% στο ποσοστό των συστηματικών καπνιστών και 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων».
Επιπροσθέτως, μείωση υπήρξε και στα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση κατά 35%, από τον καπνό σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ το ίδιο διάστημα, η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αυξήθηκε έως και 50%.
Πηγη topontiki
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa