ΠΤΩΣΗ 11.6% ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ


Στο «κόκκινο» επέστρεψαν τον Οκτώβριο οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, μετά από εννέα διαδοχικούς μήνες ανόδου το 2011,γεγονός που χτυπάει ένα πρώτο «καμπανάκι» ....
για το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στον εξαγωγικό χάρτη των επιχειρήσεων της Ελλάδας.  
Αυτό επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με βάση επεξεργασία, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσαν μείωση κατά 11,6% τον Οκτώβριο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αν και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών εμφανίζονται αυξημένες κατά 10,6%.

Εκτός από τα πετρελαιοειδή που κατέγραψαν αύξηση κατά 232% τον Οκτώβριο, οι υπόλοιποι εννέα βασικοί κλάδοι των ελληνικών εξαγωγών κατέγραψαν μηνιαία μείωση. Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά είδη με μερίδιο 19% στις συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν οριακά, ενώ ισχυρότερη πτώση κατέγραψαν κλάδοι όπως: τρόφιμα (-9%), χημικά προϊόντα (-21%), διάφορα βιομηχανικά είδη (-22%) και πρώτες ύλες (-10%).

Ο ΣΕΒΕ είχε πρόσφατα επισημάνει ότι «οι εξαγωγικές και παραγωγικές επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς ζημιογόνα πορεία, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει αρχικά μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών και θα απειλήσει, αν συνεχιστεί αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ακόμη και τα πιο ζωντανά κύτταρα της παραγωγικής και εξαγωγικής κοινότητας σε μαρασμό». 

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος ζητά την ανάληψη προσπάθειας για την ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών, «πριν το πρόβλημα γίνει ακόμη μεγαλύτερο», όπως προειδοποιεί.

Μεταξύ άλλων, ζητά την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και κυρίως την άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου και των επιχειρήσεων μόνο όμως για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Παράλληλα, προτείνει «μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους» και άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Go2Market, που έχει στόχο την παροχή ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις «και έχει ήδη αργήσει πάρα πολύ» -όπως υποστηρίζει- «να βγει στην αγορά, δια μέσου των τραπεζών».
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa