Γι' αυτό είναι οι καλύτεροι! (pics)

Σε μια ματσάρα ευρωπαϊκού επιπέδου, οι αιώνιοι - επιτέλους - διαφήμισαν το ποδόσφαιρο! Φοβερή ατμόσφαιρα, ανώτερος ο Ολυμπιακός, όρθιος και πρώτος ο Παναθηναϊκός (1-1).
Εννιά μήνες μετά, η αναμέτρηση του Καραϊσκάκης ήταν ό,τι ακριβώς ονειρεύεται κάθε υγιής φίλαθλος. Οι δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, ένας διαιτητής ακριβοδίκαιος, μια ατμόσφαιρα φανταστική. Τι έλειπε; Ο νικητής. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 και το σιρκουί για τον τίτλο θα κρατήσει όπως φαίνεται για καιρό.
Ο Ολυμπιακός φανερά ανώτερος μετά το τριακοστό λεπτό, από ατυχία κι από επιπολαιότητα έχασε τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο 30λεπτο και σε ορισμένα μεμονωμένα σημεία του παιχνιδιού έδειξε την εντυπωσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δικαιούται να νιώθει ικανοποιημένος με τον έναν βαθμό.
Στάθηκε όρθιος στην πιο δύσκολη έδρα του πρωταθλήματος με κορυφαίο ίσως παίκτη την μεγάλη αποκάλυψη που λέγεται Στέφανος Καπίνο. Το κυριότερο, διατήρησε τη διαφορά των δύο βαθμών έχοντας βγάλει ένα σερί δύσκολων αγώνων.  
Μακούν ο αντί-Ιμπαγάσα
Τα μαντάτα για τον Ερνέστο Βαλβέρδε μόνο θετικά δεν ήταν κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Ο Βάσκος τεχνικός του Ολυμπιακού είδε το μεγαλύτερο «εργαλείο» του άξονα του, τον Αριέλ Ιμπαγάσα, να πονά και τελικά να μένει εκτός αποστολής, χάνοντας το μεγάλο ντέρμπι. Ο Βαλβέρδε... πονοκεφάλιασε αρκετά και τελικά προτίμησε τον Ζεάν Μακούν για να καλύψει το κενό του Αργεντινού.
Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Μέγερι, έχοντας αριστερά στην άμυνα τον Χολέβα και δεξιά τον Τοροσίδη. Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλος το κεντρικό δίδυμο στα μετόπισθεν. Μοντέστο, Ορμπάιθ στον άξονα των χαφ, με τον Μακούν μπροστά τους σε πιο ελεύθερο ρόλο. Αριστερό εξτρέμ ο Μιραλάς, δεξί ο Φουστέρ και στην κορυφή της επίθεσης του 4-2-3-1 ο Τζιμπούρ.
Ομάδα που κερδίζει...
... δεν αλλάζει και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα φρόντισε να μην «πειράξει» στο παραμικρό τους έντεκα που το τελευταίο διάστημα οδήγησαν στην κορυφή του πρωταθλήματος τον Παναθηναϊκό. Μοναδικό δίλημμα ήταν η επιστροφή του Βύντρα αντί του Μαρίνου αλλά ο Πορτογάλος προπονητής επέλεξε τον νεαρό διεθνή μπακ που ήταν σαφώς πιο έτοιμος από τον Βύντρα που επέστρεφε από τραυματισμό.
Ο Καπίνος ξεκίνησε στην πράσινη εστία, παίρνοντας το... βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι «αιωνίων». Σπυρόπουλος αριστερό μπακ, Μαρίνος δεξί και Μπουμσόνγκ με Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας. Σιμάο και Κατσουράνης τα αμυντικά χαφ, αριστερό χαφ ο Κουίνσι, δεξί ο Ζέκα, με τον Κλέιτον πίσω από τον Λέτο σε 4-4-1-1.
ΡΟΝΤΕΟ με «πράσινο» αναβάτη!
Αυτό το πρώτο ημίχρονο ήταν δεδομένα βγαλμένο από τα... όνειρα κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Ένα σαραπαντάλεπτο... όλα τα λεφτά, με την μπάλα να πηγαίνει από την μία εστία στην άλλη, ένα σαρανταπεντάλεπτο που χρόνια είχαμε να δούμε σε ντέρμπι «αιωνίων». Γκολ, δοκάρια, φάσεις, μονομαχίες. Τα πάντα!
Ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που μπήκε πιο δυνατά, πήρε την κατοχή της μπάλας αλλά ο Παναθηναϊκός χτύπησε σαν... κόμπρα και «πάγωσε» το Φάληρο στο 17'. Σε μια φάση για σεμινάριο ο Κατσουράνης έσπασε το τεχνητό οφ-σάιντ της «ερυθρόλευκης» άμυνας, ο Κουίνσι έφυγε σαν σφαίρα από δεξιά και... κέρασε έτοιμο γκολ τον Ζέκα που με προβολή έστειλε την μπάλα στο πλεκτό.
Οι «πράσινοι» προσπαθώντας να αλλάζουν γρήγορα την μπάλα στην μεσαία γραμμή θέλησαν να βρουν χώρους, κάτι που έγινε στο 29' αλλά ο Λέτο έστειλε την μπάλα στο δοκάρι! Το 0-2 δεν έγινε και από το 30' και μετά ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την... πολιορκία! Με κορυφαίο τον Μακούν που ήταν παντού και την άμυνα του «τριφυλλιού» να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα(ο Κουίνσι άφηνε συνέχεια μόνο του τον Σπυρόπουλο στην πτέρυγα) πίεσε την εστία του Καπίνου και έχασε ανεπανάληπτες ευκαιρίες για ισοφάριση!
Στο 32' ο νεαρός πορτιέρο έκανε μεγάλη επέμβαση σε σουτ του Τζιμπούρ(έχει ξεκινήσει από εμφανή θέση οφ-σάιντ), στο 34' ο Φουστέρ έστειλε τον «κεραυνό» του στην συμβολή του οριζόντιου δοκαριού και τρία λεπτά αργότερα ο Μαρίνος πήρε δύο φορές την... μπουκιά από το στόμα των παικτών του Ολυμπιακού στο ύψος της μικρής περιοχής.
Παρά την ασφυκτική πίεση, ο Παναθηναϊκός που δεν μπορούσε να ηρεμήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού, καθώς δεν είχε λύσεις στην κυκλοφορία της μπάλας, κράτησε το 1-0 που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους.
«Φουλ» επίθεση, 1-1 και... από μηχανής Καπίνος!
Βλέποντας την ομάδα του να πιέζει και να ψάχνει απεγνωσμένα την ισοφάριση, ο Βαλβέρδε πέρασε στο 46' τον Γιέστε στην θέση του Ορμπάιθ, με τον Ισπανό να περνά σε ελεύθερο ρόλο και τον Μακούν να γυρνά σε θέση αμυντικού μέσου. Ο Ολυμπιακός συνέχισε με την ίδια διάθεση για γκολ και με το... καλησπέρα έκρυψε την μπάλα από αριστερά και την... εμφάνισε στα δίχτυα του Καπίνου. Μακούν και Μιραλάς άλλαξαν υπέροχα την μπάλα, ο Βέλγος βγήκε στο «φτερό» και με σέντρα... ξυραφιά πρόσφερε τον Τζιμπούρ το 1-1 που απλά εκτέλεσε από εξ' επαφής!
Ο ρυθμός των γηπεδούχων ήταν... δαιμονισμένος, οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να αλλάξουν καλά την μπάλα, έχασαν την ηρεμία τους και οι Πειραιώτες στο 65' έχασαν απίστευτο τετ-α-τετ με τον Μιραλάς! Ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε να πιέζει αλλά ο ρυθμός κόπηκε με τον τραυματισμό του Μακούν που ήταν το «μυαλό» της ομάδας του. Παρόλα αυτά ο Κουίνσι έχασε και εκείνος τρομερή ευκαιρία για να κάνει το 2-1 αλλά ο Μέγερι δήλωσε παρών!
Ο Βαλβέρδε έπαιξε φουλ επίθεση με την είσοδο του Πάντελιτς την ώρα που ο Φερέιρα έβαλε τον Βύντρα αντί του Κλέιτον, περνώντας τον Ζέκα στον άξονα και τον Μαρίνο δεξιά. Οι παίκτες του Ισπανού τεχνικού κράτησαν τα ηνία της αναμέτρησης και στο 83' έφτασαν μια ανάσα από το γκολ! Ο Καπίνος, όμως, στο 83' έκανε την απόκρουση της ζωής του σε... παραλίγο αυτογκόλ του Βύντρα, ο Παναθηναϊκός άντεξε μέχρι το φινάλε και φεύγει από το Φάληρο, όντας στην κορυφή, 2 πόντους μακριά από τον δεύτερο Ολυμπιακό.
MAN OF THE MATCΗ: Έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Δεν είναι τυχαίο, πως, από την ώρα του τραυματισμού του και μετά έπεσε ο ρυθμός του Ολυμπιακού. Ο Μακούν απέδειξε πόσο λάθος τον έχει κρίνει ο Βαλβέρδε, κάνοντας σπουδαία δουλειά στην μεσαία γραμμή. Από δική του συνεργασία ξεκινά το γκολ του Μιραλάς, άπλωνε υπέροχα το παιχνίδι της ομάδας του.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Στέφανος Καπίνος. 17 χρονών, πρώτη χρονιά στη Σούπερ Λιγκ και να κάνει τόσο μεγάλη εμφάνιση μέσα σε ένα γήπεδο που «κόχλαζε» δείχνει ότι το παλικάρι αυτό έχει μεγάλο μέλλον. Αποκρούει εξαιρετικά ένα σουτ του Τζιμπούρ στο πρώτο μέρος, μια προσπάθεια του Μιραλάς στην επανάληψη, ενώ στο 83' κάνει την απόκρουση που θα... ονειρευόταν κάθε πορτιέρο. Κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό.
Από κει και πέρα, πολύ καλός από τους «ερυθρόλευκους» ο Τζιμπούρ που έτρεχε παντού, όπως και ο Ζέκα για τους «πράσινους». Στην ίδια κατηγορία θα συγκαταλεγόταν και ο Κουίνσι αν δεν... πουλούσε δημιουργικά την ομάδα του.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η αντίδραση του Παναθηναϊκού από το 30' και μετά. Από την στιγμή που ο Λέτο δεν... τελείωσε στο 29' το ματς, οι «πράσινοι» πέρασαν σε δεύτερο ρόλο στην αναμέτρηση. Δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μπάλα, έκαναν το εύκολο λάθος ενώ στην άμυνα φαινόταν πως δεν υπήρχε καμία σιγουριά.
Η ΓΚΑΦΑ: Ανήκει ολοκληρωτικά στον Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος στο 65' είχε όλο τον χρόνο να «ζυγίσει» τον Καπίνο, να σημαδέψει σωστά και να βάλει μπροστά στο σκορ την ομάδα του. Δεν το έκανε και είναι ο μοιραίος παίκτης του Ολυμπιακού.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Έγινε πολύ κουβέντα για τον Γιάχο. Ο διαιτητής από την Χίο έκανε πολύ καλή διαιτησία. Έκοψε το «καρπούζι» στη μέση αλλά παραλίγο να την... έβρισκε από τους επόπτες. Στο πρώτο μέρος ο Ακρίβος δεν βλέπει το οφ-σάιντ του Τζιμπούρ ενώ ο Σωτηρόπουλος δείχνει λανθασμένα δύο φορές οφ-σάιντ σε ευκαιρίες του Ολυμπιακού στην επανάληψη, τις οποίες όμως απόκρουσε ο Καπίνος.
Ματσάρα βγαλμένη από την Primera Division. Παιχνίδι υψηλοτάτου επιπέδου από δύο εξαιρετικές ομάδες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διαφήμισαν το ποδόσφαιρο με μια άνευ προηγουμένου παράσταση εντός αγωνιστικού χώρου. Οι «ερυθρόλευκη» είχαν ευκαιρίες για να πάρουν την νίκη αλλά δεν είχαν την ευστοχία που θα έπρεπε. Οι «πράσινοι» έμειναν όρθιοι-μπορούσαν με τον Λέτο να πάρουν προβάδισμα δύο γκολ- και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας δύο πόντους μακριά από τους πρωταθλητές. Μια ισοπαλία... γλυκιά.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγερι, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Τζιμπούρ, Μιραλάς, Φουστέρ (85' Αμπντούν), Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Ορμπάιθ (46' Γέστε), Τοροσίδης, Μακούν (75' λ.τ. Πάντελιτς).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καπίνο, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Λέτο, Κουίνσι, Ζέκα, Μαρίνος (85' Καραγκούνης, 90 λ.τ. Βιτόλο), Σιμάο, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος, Κλέιτον (64' Βύντρα).
gazzeta.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa