H Eυρωζώνη σε μια ζαριά

Με τον τίτλο «ΧΑΟΣ» στα Ελληνικά κυκλοφορεί η σημερινή γαλλική εφημερίδα «LIBERATION», επιχειρώντας -μάταια ίσως- να περιγράψει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την προαναγγελία διενέργειας Δημοψηφίσματος από
τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πανικός στις αγορές συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Δ.Ν.Τ., τον Λευκό Οίκο και τις μεγάλες οικονομίες των BRICS, (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Ρωσία) να συμμετέχουν στην παγκόσμια αγωνία για την τελική έκβαση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης λόγω της ελληνικής «αταξίας».

Την ώρα που ο παγκόσμιος οικονομικό Τύπος προβλέπει καταστροφές και οι εφημερίδες προσεγγίζουν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού αρνητικά, με τη γαλλική «Le Monde» με έντονο φιλελληνικό παρελθόν για πρώτη φορά να κατακεραυνώνει την Αθήνα, διερωτώμενη αν η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται εντός Ευρωζώνης, το γερμανικό «DER SPIEGEL» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο του με το αιρετικό «Bravo Herr Papandreou», εκτιμώντας πως είναι απολύτως σωστή η προσφυγή στην άμεση λαϊκή ετυμηγορία.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν εσπευσμένως τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες για συνομιλίες, παρουσία βεβαίως της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία και ανησυχεί για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος. Το Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, διήρκεσε έως τις 03:00 τα χαράματα της Τετάρτης. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη διενέργεια Δημοψηφίσματος. Η μόνη διαφορά συνίσταται στο ότι το Δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πολύ πιο σύντομα.

Οι αντιδράσεις, κυρίως της Γαλλίας αλλά και των υπολοίπων εταίρων της Ευρωζώνης, όλες αρνητικές, κατέδειξαν για ακόμη μία φορά, μετά και την έκβαση του Δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα, η απόρριψη του οποίου προκάλεσε μείζονα πολιτική κρίση στην Ευρώπη και φρέναρε την όποια προσπάθεια πολιτικής ολοκλήρωσης, πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες φοβούνται τις κοινωνίες τους και δεν ρισκάρουν να καταφύγουν σε λαϊκή ετυμηγορία εμπρός στο ενδεχόμενο οι λαοί να απορρίψουν τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές.

Η κυβερνητική κρίση στο ζενίθ

Το «Χάος» κυριαρχεί και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, με την κυβέρνηση να μετρά απώλειες που τη φέρνουν στο χείλος της κατάρρευσης κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετά την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, την προαναγγελία αποχώρησης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. της Εύας Καϊλή αλλά και τη διαφοροποίηση πολλών βουλευτών από την κεντρική κυβερνητική γραμμή, με τη Βάσω Παπανδρέου να ζητεί σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και σε ορατό χρονικό διάστημα τη διενέργεια εκλογών. Μία σειρά από στελέχη του Σημιτικού μπλοκ, αρχής γενομένης από τον Γιάννο Παπαντωνίου έως τους Μανίκα, Μαλέσιο, Θωμά, Μπατζελή, Σταυρακάκη, απαξάπαντες Σημιτικοί, αλλά και τον πρώην υφυπουργό Νίκο Μπίστη ή τον καθηγητή Νίκο Αλεβιζάτο, απέρριψαν την επιλογή διενέργειας Δημοψηφίσματος, ζητούν την παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και καταλήγουν, όπως ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας και στη διεξαγωγή εκλογών.

Το Μαξίμου, από το βράδυ της Τρίτης, διοχετεύει την πληροφορία πως «Τραπεζίτες αντιμάχονται τον πρωθυπουργό», επαναφέροντας στο προσκήνιο τη «μεθόδευση της υπονόμευσης της κυβέρνησης», χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτονται ονόματα ή καταστάσεις. Πρόκειται για επανάληψη ενός έργου το οποίο έχει παιχθεί πολλές φορές στο παρελθόν και από διάφορα κυβερνητικά σχήματα.

Στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, συζητήθηκε διεξοδικά η στάση που θα κρατήσουν ανεξάρτητοι βουλευτές κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο μηχανισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που πρόσκειται στις επιλογές του Μαξίμου, διοχέτευε πάντως πως η Λούκα Κατσέλη και η Έλσα Παπαδημητρίου θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αυτές έκαναν τον γύρο και των τηλεοπτικών παραθύρων.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσφεύγει στην ετυμηγορία της Βουλής με 151 επίσημους βουλευτές (δεν συνυπολογίζεται η Εύα Καϊλή) και με άγνωστο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι διαφωνούν είτε με την επιλογή του Δημοψηφίσματος είτε και με την ουσία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Ένα Υπουργικό πλήρες διαφωνιών

Με δεδομένη την αρνητική στάση των Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση, ως προς τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, και την κυβερνητική ομάδα διαιρεμένη, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που άρχισε το βράδυ της Τρίτης για να λήξει τα χαράματα της Τετάρτης, κατέληξε σε χαρτογράφηση διαφωνιών, με τον Γιώργο Παπανδρέου να επιμένει και τον Χάρη Καστανίδη, τον Δημήτρη Ρέππα, τον Πάνο Μπεγλίτη να στηρίζουν την επιλογή του Δημοψηφίσματος. Υπό τις συνθήκες αυτές, η κατάσταση είναι απολύτως ρευστή, με την κυβέρνηση να βρίσκεται επί ξηρού ακμής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα μικρότερα κόμματα, όλα ανεξαιρέτως, έχουν ταχθεί υπέρ της διενέργειας εκλογών, με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. να ζητεί σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και στη συνέχεια εκλογές. Το Κ.Κ.Ε., το οποίο ασκεί δριμύτατη κριτική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ζητεί εκλογές και διοργανώνει την Παρασκευή στις 18:00 πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την ώρα δηλαδή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πρόωρες εκλογές ζήτησε και η Δημοκρατική Αριστερά.

Στον αέρα η 6η δόση

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα με το σχεδιαζόμενο Δημοψήφισμα για την αποδοχή της συμφωνίας διάσωσης της Ε.Ε. της προηγούμενης εβδομάδας θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία είναι αναγκαία για τη δημοσιονομική επιβίωση της χώρας» αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάρε, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters.

«Μπορώ να φανταστώ ότι θα είναι δύσκολο για το Δ.Ν.Τ. να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης. Δεν μπορώ να κάνω μια τελική πρόβλεψη, αλλά σίγουρα θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. 
πηγή:www.zougla.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa