Κρίσιμες επαφές σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο

Κρίσιμες επαφές σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο
Με στόχο την εκταμίευση της έκτης δόσης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας, μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλες και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για κρίσιμες συνομιλίες με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει να εκταμιευτεί η έκτη δόση που είναι απαραίτητη για να πληρωθούν τοκοχρεολύσια δανείων σε ξένους πιστωτές, μισθοί και συντάξεις, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όμως αγκάθι παραμένει η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει επιστολή εγγυήσεων όπως ζητούν μετ επιτάσεως οι ευρωπαίοι εταίροι και ιδίως οι γερμανοί.

Αβέβαιη ωστόσο παραμένει και η τύχη της συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς Παρίσι και Βερολίνο εξακολουθούν να διαφωνούν για τον ρόλο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η εποχή των δανεικών που καλύπτουν τα ελλείμματα έχει τελειώσει για πάντα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους ομολόγους του, του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόμματος με την οποία επισημαίνει ότι η στήριξη του στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι η καλύτερη δέσμευση πως θα υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.  

Το Βερολίνο αποκλείει προς το παρόν να τυπώσει χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή να εκδοθεί ευρωομόλογο, όμως οι αγορές πιέζουν και ο χρόνος τελειώνει. Πάντως, οι Βρυξέλλες άρχισαν να ετοιμάζουν τρία σενάρια χρηματοδότησης του χρέους, με έκδοση ευρω-ομολόγων. Το γαλλικό πρακτορείο δημοσιοποίησε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής επιτροπής που δείχνει σαφώς ότι το σενάριο αυτό είναι εφικτό αν το επιτρέψει η Γερμανία.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa