Αυτόχειρες για να γλιτώσουν από τα δυσβάσταχτα χρέη

Αύξηση του αριθμού αυτοκτονιών σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, καταγράφεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και τις επιδημιολογικές μελέτες. Τελευταίο μακάβριο περαστικό το απονενοημένο διάβημα ενός καθηγητή που κρεμάστηκε από απελπισία μετά
την έξωση που του έκαναν από το σπίτι του …

Τραγικός είναι ο απολογισμός του ρυθμού αύξησης των αυτοκτονιών στην χώρα μας, μια εξέλιξη που καθόλου δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος το είχε επισημάνει άλλωστε σε σχετικό ερώτημα που είχε κατατεθεί στη Βουλή, για την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών κατά 40%.

«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%», είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κ. Λοβέρδος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο της Κρήτης αφού εκεί σημειώνονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Τα λεγόμενά του έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία που κάνει λόγο όχι μόνο για αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων καθώς και των επισκέψεων σε ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές. Αυτό άλλωστε που υποστηρίζουν οι ειδικοί πως «όταν αυξάνονται τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, γεννιούνται και τα ψυχολογικά», επιβεβαιώνεται με το τραγικότερο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2009 στην Ελλάδα σημειωνόταν κατά μέσο όρο μια αυτοκτονία την ημέρα, ενώ το 2010 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και κατά προέκταση η ανασφάλεια που προκαλεί, μπορούν να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ό,τι σε εργαζόμενους.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη», είχε δηλώσει η κυρία Ελένη Μπεκιάρη, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» τονίζοντας ότι κύρια αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών το τελευταίο έτος ήταν οι οικονομικοί λόγοι. Επισήμανε μάλιστα ότι οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018 έχουν φτάσει σήμερα σε τετραπλάσιο νούμερο σε σχέση με το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι στην Ελλάδα έδωσαν τέλος στη ζωή τους ως αυτόχειρες, το διάστημα από το 1999 έως το 2009. Από αυτούς, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).

Βάση των στοιχείων της Στατιστικής Αρχής, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία έτη οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ακολουθούν αυξητική τάση. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με το 2007 όπου σημειώθηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άντρες και 60 γυναίκες).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός τους υπολογίζεται από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερος! Τελευταίο μακάβριο περιστατικό στην Ελλάδα, η αυτοκτονία ενός καθηγητή στα Τρίκαλα τη Τρίτη ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει την ιδέα της έξωσης από το σπίτι του αφού αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, κρεμάστηκε από ένα σχοινί δίνοντας τραγικό τέλος στη ζωή του.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa