Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς



Μπάμπης Παπαφιλιππάκης
Η μεγάλη ημέρα έφτασε... Σήμερα στις 19:30 (NOVA 1) στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στο πρώτο φετινό ντέρμπι των «αιωνίων», το οποίο αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπο και υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις.

Η ομάδα του Πειραιά στο ντέρμπι με τους «πράσινους» θα παραταχθεί με αποκλειστικό στόχο τη νίκη. Κι αυτό γιατί βρίσκεται στο -2 από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και το «τριφύλλι», το οποίο… στρογγυλοκάθεται σ' αυτήν.

Με στόχο την κατάκτηση του «τρίποντου» θα αγωνιστεί εντούτοις και ο Παναθηναϊκός στη «μάχη» του Φαλήρoυ, για να ξεφύγει με πέντε βαθμούς στη βαθμολογία και να πάρει προβάδισμα στη μάχη του τίτλου.

Ολυμπιακός: Χωρίς τον… εγκέφαλό του στο ντέρμπι
Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με μία σημαντική απουσία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα δοκίμασε και χθες να προπονηθεί, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού συνέχισε να έχει ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο.

Έτσι, μοιραία ο «Κάνιο» αποκλείστηκε από την αποστολή των «ερυθρόλευκων», στην οποία δεν συμπεριελήφθη επίσης ο Γιάννης Φετφατζίδης.

Αντίθετα, κανονικά μετέχουν σ’ αυτήν οι Φραν Γέστε και Νταβίντ Φουστέρ, οι οποίοι προπονήθηκαν κανονικά χθες, δείχνοντας ότι έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους.

Οι 18 «εκλεκτοί» του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι οι: Κοστάντσο, Μέγερι, Τοροσίδης, Μανιάτης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέβας, Μοδέστο, Αμπντούν, Ορμπάιθ, Γέστε, Μακούν,Φουστέρ, Μόνχε, Τζεμπούρ, Πάντελιτς, Μιραλάς.

Η πιθανότερη ενδεκάδα του Ολυμπιακού, ο οποίος θα παραταχθεί σε σχηματισμό 4-2-3-1, αναμένεται να είναι η εξής: Κάτω από τα δοκάρια, σε ακόμη ένα ματς, θα πάρει θέση ο Μπάλαζ Μέγιερι, οι Τοροσίδης και Χολέμπας θα καλύψουν το δεξί και το αριστερό άκρο αντίστοιχα, ενώ στην «καρδιά» της «ερυθρόλευκης» άμυνας θα είναι οι Μέλμπεργκ και Παπαδόπουλος.

Τα δύο αμυντικά χαφ θα είναι ο Ορμπάιθ και ο Μοντέστο, με τον Μιραλάς να κινείται από τα δεξιά, τον Μόνχε από τα αριστερά και τον Φουστέρ να βρίσκεται σε ρόλο επιτελικού μέσου πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Τζεμπούρ.

Παναθηναϊκός: Για τη νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης»
Στην αντίπερα όχθη, δίχως απρόοπτα κύλησε η χθεσινή τελευταία προπόνηση του Παναθηναϊκού, εν όψει του σημερινού ντέρμπι.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, μετά το τέλος του προγράμματος, ανακοίνωσε την αποστολή της ομάδας του, αφήνοντας εκτός τους μακροχρόνια τραυματίες Χριστοδουλόπουλο, Ρούντολφ, Τοτσέ, Κοτσόλη, Σεϊταρίδη, Νίνη, Μπιάρσμιρ και τον Ιωαννίδη.

Οι «εκλεκτοί» του Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι οι: Καπίνος, Καρνέζης, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Καντέ, Βύντρα, Μαρίνος, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Βιτόλο, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ζέκα, Κουίνσι, Κλέιτον, Λέτο, Πετρόπουλος και Μαυρίας.

Σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται να παρατάξει την ίδια ενδεκάδα με αυτήν που τον έβγαλε… ασπροπρόσωπο στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, όπου οι «πράσινοι» σημείωσαν ισάριθμες νίκες.

Πιο συγκεκριμένα, το «τριφύλλι» θα παραταχθεί στο Φάληρο με σύστημα 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Καπίνο, ενώ η τετράδα της άμυνας από τα δεξιά προς τα αριστερά θα αποτελείται από τους Μαρίνο, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ και Σπυρόπουλο.

Στη μεσαία γραμμή, οι Κατσουράνης και Σιμάο θα είναι οι αμυντικοί μέσοι, οι Κουίνσι και Ζέκα θα βρίσκονται στο αριστερό και το δεξί άκρο της επίθεσης, ενώ στην κορυφή θα πάρουν θέση οι Κλέιτον και Λέτο.

Ο διαιτητής του ντέρμπι

Ο Θανάσης Γιάχος του συνδέσμου Χίου ορίστηκε να διευθύνει τη σημερινή «μονομαχία» των δύο «αιωνίων» στο Φάληρο.

Ο 35χρονος ρέφερι, τραπεζικός υπάλληλος στο επάγγελμα, τη φετινή σεζόν έχει σφυρίξει ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού: αυτό στο Περιστέρι, όπου οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τον Ατρόμητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιάχο διαιτητή δεν έχουν χάσει ποτέ (με Κέρκυρα 2-0, με Ατρόμητο 2-0 και με Εργοτέλη 2-0).

Πάντως, ο ορισμός του Χιώτη διαιτητή στο ντέρμπι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όχι από τον επίσημο Παναθηναϊκό, αλλά από τον… Βλάση Τσάκα.

Ο εκπρόσωπος του υποψήφιου επενδυτή στην πράσινη ΠΑΕ, Σουλτάν Αλ Σαούντ, με δηλώσεις του την Πέμπτη χαρακτήρισε «ερυθρόλευκο παιδί» τον Θανάση Γιάχο, τονίζοντας με νόημα: «καλύτερα να έβαζαν τον Μαρινάκη να "σφυρίξει"».

Τα «κανόνια»: Ράφικ Τζεμπούρ Vs Σεμπάστιαν Λέτο
Το αποψινό ντέρμπι, πέρα από την αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, υπόσχεται και μία ενδιαφέρουσα μονομαχία ανάμεσα στις δύο κορυφαίες «καπνισμένες κάννες» του πρωταθλήματος της Super League. Ο λόγος φυσικά για τον Σεμπάστιαν Λέτο και τον Ράφικ Τζεμπούρ.

Ο Αργεντινός άσος του Παναθηναϊκού, με τα 10 γκολ που έχει πετύχει τη φετινή σεζόν, έχει πάρει από το χέρι την ομάδα του Φερέιρα, οδηγώντας την από νίκη σε νίκη.

Μάλιστα, ο Λέτο, ο οποίος -ως γνωστόν- ξεκίνησε την εν Ελλάδι καριέρα του στον Ολυμπιακό, είχε σκοράρει το γκολ της ισοφάρισης του «τριφυλλιού» στο περσινό επεισοδιακό ματς στο «Καραϊσκάκη» (είχαν επικρατήσει 2-1 οι Πειραιώτες).

Πολύ καλή σχέση με τα δίχτυα έχει ωστόσο και φέτος ο Τζεμπούρ. Ο «τρομοκράτης», ο οποίοςπαραδοσιακά (με όλες τις ομάδες του) σκοράρει στα μεγάλα ματς, έχει σημειώσει μέχρι στιγμής έξι τέρματα στο πρωτάθλημα και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ των «ερυθρόλευκων».

«Ερυθρόλευκη» η προϊστορία
Το σημερινό ντέρμπι των «αιωνίων», που θα διεξαχθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης», θα είναι το 33ο μεταξύ των δύο ομάδων με γηπεδούχους τους Πειραιώτες, από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ήτοι από τη σεζόν 1979-80.

Στις 32 προηγούμενες «μονομαχίες», οι ερυθρόλευκοι έχουν γευτεί 13 φορές το «νέκταρ» της νίκης, πέντε φόρες το «τριφύλλι» έχει αποδράσει με τρίποντο από το Φάληρο, ενώ 14 παιχνίδια έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Όσον αφορά στα τελευταία πέντε ματς ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους, ο Ολυμπιακός έχει δύο νίκες, ισάριθμα ματς έχουν έρθει «Χ» και μία φορά έχει επικρατήσει ο Παναθηναϊκός.

ZOUGLA.GR


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa