Ένα δημοσίευμα του cretalive.gr πριν από δύο ημέρες, στο οποίο ανέφερε πως στην Κρήτη βρίσκεται βρίσκεται επιστημονική ομάδα της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, προκειμένου να εξετάσει τις μετρήσεις που θα κάνει ρωσικός δορυφόρος ο οποίος θα περνούσε πάνω από την Κρήτη, ήταν αρκετό για να δημιουργήσει υποψίες και υποθέσεις!
Τι ακριβώς αναζητούν οι Ρώσοι στην Κρήτη και πόσο τυχαίο είναι το πέρασμα του δορυφόρου, μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής πως θα ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, ήταν τα βασικά ερωτήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του pyles.tv, η ομάδα των Ρώσων επιστημόνων βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο νησί, φιλοξενούμενη από την Περιφέρεια Κρήτης. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίκιν - Γραμματικόπουλος, ο οποίος μάλιστα απολαμβάνει την μοναδική κρητική φιλοξενία με όλα όσα αυτή συνεπάγεται!
Επισήμως ο ρωσικός δορυφόρος πραγματοποίησε χθες μετρήσεις γεωγραφικού ενδιαφέροντος, τις οποίες η ομάδα της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, θα συλλέξει και θα αναλύσει. Ο τύπος του δορυφόρου, όπως και ο ακριβής σκοπός της γεωγραφικής έρευνας, δεν ανακοινώθηκαν. Σε ερώτησή μας γιατί κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία της ομάδας στην Κρήτη, αφού θα μπορούσαν να επεξεργαστούν τα δεδομένα στην Ρωσία, η απάντηση ήταν πως η συνδρομή τους ήταν "βοηθητική".
Ο δορυφόρος και οι έρευνες στην Κρήτη
Ανεπισήμως, τα σενάρια που ακούγονται είναι αρκετά. Κάποιοι συνδέουν την ερευνητική δραστηριότητα του ρωσικού δορυφόρου με το γενικότερο ενδιαφέρον των Ρώσων για το υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Το πέρασμα του δορυφόρου, λένε, έγινε για να αποκτήσουν οι Ρώσοι μία καλύτερη εικόνα της περιοχής της Κρήτης.
Η ρωσική πλευρά, έτσι κι αλλιώς δεν έχει κρύψει την διάθεσή της να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εχει μάλιστα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέσω του πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom.
Να σημειώσουμε επίσης, πως η καταγραφή της Κρήτης από τον ρωσικό δορυφόρο, έγινε λίγες ημέρες πριν φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο η αρμάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Admiral Kuznetsov», που αποτελείται από έξι πλοία.
Το αν όλα αυτά είναι συμπτωματικά ή όχι, θα φανεί το προσεχές διάστημα- αν τελικά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έρευνες στην Κρήτη, οπότε και θα μάθουμε επισήμως το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν οι Ρώσοι!
Για τα κοιτάσματα που πιθανότατα υπάρχουν στην περιοχή της Κρήτης διαβάστε "Στο κρητικό πέλαγος υπάρχειπετρέλαιο που φτάνει την έκταση της... Αλάσκας!" ενώ για το παρασκηνιακό ενδιαφέρον των αμερικανών διαβάστε Η μυστική διπλωματία Ελλάδας- ΗΠΑ για τα ελληνικά πετρέλαια.