Ο Ήλιος άρχισε να «ζωηρεύει» για τα καλά, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο αδράνειας. Η μεγαλύτερη κηλίδα εδώ και αρκετά χρόνια... εμφανίστηκε στην επιφάνειά του, σκοτεινιάζοντας ένα μέρος του «προσώπου» του, μήκους περίπου 80.000 και πλάτους 40.000 χιλιομέτρων, δηλαδή έχει μέγεθος πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τη Γη, η οποία έχει διάμετρο γύρω στα 12.800 χλμ.
Η κηλίδα, η οποία προς το παρόν δεν «κοιτάει» απευθείας τον πλανήτη μας, έγινε αντιληπτή από το διαστημικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Όταν, τις επόμενες πέντε μέρες, η Γη αλλάξει θέση σε σχέση με το άστρο της, η κηλίδα θα «βλέπει» απευθείας προς τον πλανήτη μας και πλέον θα είναι ορατή ακόμη και από επίγεια ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Στην πραγματικότητα, η γιγάντια κηλίδα αποτελείται από πολλές επιμέρους μικρότερες κηλίδες, κάθε μία από τις οποίες είναι μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας. Τέτοιες κηλίδες εμφανίζονται όταν εντείνεται η μαγνητική δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου, μπλοκάροντας την εκροή θερμότητας από αυτόν, με συνέπεια ορισμένες περιοχές του να ψυχραίνουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες και έτσι να σκοτεινιάζουν, καθώς φαίνονται πιο αχνές από τον περίγυρό τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η μαγνητική δραστηριότητα που προϋποθέτει τις κηλίδες, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εκπομπές ενέργειας από τον Ήλιο και να στείλει στην κατεύθυνση της Γης μεγάλες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (ηλιακές «καταιγίδες»), που είναι σε θέση να αποδιοργανώσουν τα ηλεκτρικά και δορυφορικά δίκτυα του πλανήτη μας. Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ προβλέπει 50% αυξημένη πιθανότητα τέτοιας απειλητικής ηλιακής δραστηριότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Εξάλλου, οι Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν έναν μεγάλο σφαιρικό αστεροειδή, με την κωδική ονομασία YU55, o οποίος αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη την ερχόμενη Τρίτη, αν και δεν την απειλεί με πρόσκρουση. Ο αστεροειδής, που είναι πολύ σκούρος (σαν κάρβουνο) και πορώδης, έχει διάμετρο περίπου 400 μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας πιο κοντά από ό,τι η Σελήνη, σε απόσταση περίπου 325.000 χλμ.
Θα πρόκειται για το πλησιέστερο στη Γη πέρασμα αστεροειδή αυτού του μεγέθους μετά το 1976 και οι επιστήμονες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να τον μελετήσουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Κάτι ανάλογο δεν αναμένεται να συμβεί ξανά μέχρι το 2028. Ο αστεροειδής, που θα κινείται πολύ γρήγορα στον ουρανό, θα είναι ορατός με τηλεσκόπιο τουλάχιστον διαμέτρου έξι ιντσών και όχι με γυμνό μάτι. Αν και δεν συνιστά κίνδυνο για τη Γη, ο YU55 αποτελεί μέρος μιας ομάδας 1.262 μεγάλων αστεροειδών διαμέτρου άνω των 150 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και θεωρούνται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνοι για το μέλλον. Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις, το κοντινότερο στη Γη πέρασμα ενός από αυτά τα σώματα θα γίνει το 2094, σε απόσταση περίπου 269.000 χιλιομέτρων.
Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft