«Αν δε φύγει ο στρατός, δεν φεύγουμε από την Ταχρίρ»


«Αν δε φύγει ο στρατός, δεν φεύγουμε από την Ταχρίρ»

Απορρίπτουν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο τις προτάσεις του στρατού για προεδρικές εκλογές το 2012, απαιτώντας άμεση παράδοση της εξουσίας και αρνούνται να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, την ώρα που νέα ένταση σημειώνεται έξω από το υπουργείο εσωτερικών.

Ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κάιρο και άλλες πόλεις, ο στρατός μετά από διαβουλεύσεις με τα κόμματα, πρότεινε την άμεση διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την Δευτέρα 28/11, όπως αυτές έχουν προγραμματιστεί καθώς και την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το καλοκαίρι του 2012.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση αποχώρηση του στρατού και νιώθουν οργισμένοι μετά την πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων.
Η πρόταση θεωρήθηκε ως ένας ύπουλος τρόπος για να εξασφαλίσει ο στρατός την στήριξη της αποκαλούμενης "σιωπηλής πλειοψηφίας" των αιγυπτίων που δεν κατεβαίνουν να διαδηλώσουν στην Ταχρίρ και φοβούνται την κλιμάκωση των επεισοδίων.
"Θα μείνουμε εδώ μέχρι να φύγει ο στρατάρχης (Μοχάμεντ Χουσείν Τανταουί) και να αναλάβει ένα μεταβατικό συμβούλιο που θα αποτελείται από πολίτες" λέει στο BBC ο 28χρονος Αμπντουλάχ Γκαλάλ από την Ταχρίρ, την πλατεία-σύμβολο των εξεγέρσεων, προσθέτοντας: "υπάρχουν πολλοί υιοί στο σύστημα, πρέπει να καθαριστεί πλήρως. Πρέπει να αλλάξουμε το καθεστώς, όπως έκαναν στην Τυνησία και την Λιβύη".
Οι διαδηλωτές αποκαλούν τον στρατάρχη Τανταουί, "Μουμπάρακ με στολή" και "αντίγραφο" του έκπτωτου αιγυπτίου προέδρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στα επεισόδια των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια.
Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Αιγύπτου, οι νεκροί είναι 32 και οι τραυματίες 2000 σε όλη την χώρα. 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa