Βέλγιο: Έπαινοι και επιφυλάξεις από τον ολλανδόφωνο Τύπο για τον Παπαδήμο

Ως μια φιγούρα "άχρωμη" που όμως "χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στο εξωτερικό", περιγράφει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό... Λ. Παπαδήμο η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου "De Morgen" σε ρεπορτάζ της, υπό τον τίτλο "Ο τεχνοκράτης Παπαδήμος ηγείται της ελληνικής κυβέρνησης".

Όπως σημειώνεται, το πρωταρχικό καθήκον του νέου Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο τεχνοκράτης Παπαδήμος θεωρείται άφθαρτο πρόσωπο και εκτιμάται ότι με τη νηφάλια στάση του θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να επαναφέρει ένα κλίμα σταθερότητας στην Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από την κρίση. Η επιλογή του Παπαδήμου προκάλεσε στεναγμούς ανακούφισης στην Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα. 

Εξάλλου, η επίσης ολλανδόφωνη "De Tijd", σε ρεπορτάζ της, υπό τον τίτλο "Ο Παπαδήμος αποτελεί την τελευταία ελπίδα για τους Έλληνες", σημειώνει ότι ο Λ. Παπαδήμος καλείται να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή και να πετύχει εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του Γ. Παπανδρέου, να βγάλει δηλαδή την Ελλάδα από το τέλμα.

Στη δύσκολη αυτή πορεία, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Λ. Παπαδήμος διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία, με σημαντικότερο ατού την αξιοπιστία που κατάφερε να οικοδομήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας. 

Όπως σημειώνεται, μια από τα πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η μείωση ενός υπερδιογκωμένου, όσο και αναποτελεσματικού, κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, το πρώτο δείγμα γραφής που δίνει ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δεν κινείται σε αυτή την λογική, καθώς το κυβερνητικό σχήμα του οποίου θα προΐσταται είναι πολυμελέστατο, στο βαθμό που περιλαμβάνει 18 υπουργούς, 9 αναπληρωτές και 21 υφυπουργούς, καταλήγει το δημοσίευμα. 

Τέλος επιφυλάξεις για το πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου διατυπώνει η πολιτική επιθεώρηση "Knack" σε άρθρο που δημοσιεύεται με τίτλο "Πόσο μη Έλληνας είναι ο Λ. Παπαδήμος;". Το περιοδικό υποστηρίζει ότι τα διαπιστευτήρια του νέου πρωθυπουργού δεν είναι τόσο αψεγάδιαστα όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως, δεδομένου ότι εγείρονται ερωτηματικά για τις ευθύνες του στο θέμα της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων προκειμένου να εισέλθει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, στον βαθμό που υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την επίμαχη περίοδο. 

Αν και το βιογραφικό που συνοδεύει τον Λ. Παπαδήμο είναι εντυπωσιακό, συνεχίζει το περιοδικό, από την στιγμή που είναι προφανές ότι την περίοδο εκείνη ο Λ. Παπαδήμος, ως εκ της θέσεώς του, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, δύο τινά συμβαίνουν: είτε δεν γνώριζε για τα μαγειρέματα που γίνονταν με την στατιστική υπηρεσία, οπότε και θα πρέπει να του καταλογιστεί ανικανότητα, είτε συμμετείχε ενεργά οπότε εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία και την ακεραιότητά του. Εάν κανείς λάβει υπόψη τις ακαδημαϊκές περγαμηνές του Λ. Παπαδήμου, φαίνεται απίθανο να έχει συμβεί το πρώτο, εκτιμά ο αρθρογράφος.
nooz.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa