Ποιες είναι οι αρχαιότητες της Αιγύπτου που κινδυνεύουν!


 Τα δραματικά γεγονότα του Καϊρου, έχουν σημάνει συναγερμό μεταξύ των αρχαιολόγων ανά τον κόσμο, καθώς απειλούν με καταστροφή αρχαιότητες ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενεί περισσοτερα από 140.000 εκθέματα στις προθήκες του!
  Το νεοκλασικό κτίριο του μουσείου το οποίο κτίστηκε το 1902 για να στεγάσει τα χιλιάδες εκθέματα, θεωρείται ήδη "μικρό" αφού οι αρχαιότητες έχουν καταλάβει κάθε διαθέσιμο χώρο. Οι αποθήκες του Μουσείου υπολογίζεται ότι φιλοξενούν ήδη τουλάχιστον άλλα 60.000 αντικείμενα τα οποία οι αρχαιολόγοι δυσκολεύονται να ταξινομήσουν!











  



  Το pyles.tv, σας παρουσιάζει μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρύματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι συνέπειες μία πιθανής καταστροφής τους είναι αδύνατο να εκτιμηθούν, καθώς το συγκεκριμένο μουσείο είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο που δίνει μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης του αρχαίου πολιτισμού που άνθησε στις όχθες του Νείλου, σε διάστημα 3.000 ετών!
Τα ξεχωριστά ευρύματα











 



  Αναμφίβολα, ξεχωριστή θέση στο Αιγυπτιακό Μουσείο κατέχουν οι θησαυροί από την Κοιλάδα των Βασιλέων και κυρίως τα ευρύματα που ανακαλύφθηκαν στον σχεδόν ανέπαφο τάφο του φαραώ Τουταγχαμών! Η διάσημη χρυσή μάσκα του, φυλάσσεται σε ειδική προθήκη και μαζί με την προτομή της Νεφερτίτης, τα κοσμήματα της βασίλισσας Αχοτέπ αλλά και αυτά των πριγκιπισσών της 12ης Δυναστείας που βρέθηκαν στο Νταχσούρ, αποτελούν αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας! Αλλα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι οι Βασιλικές μούμιες αλλά και τα γρανιτένια αγάλματα βασιλιάδων που έχουν μεταφερθεί από διαφορετικές περιοχές της Αιγύπτου, κυρίως από Λούξορ και Ασουάν.
Αποτέλεσμα σκληρής προσωπικής δουλειάς!












  

  Ο αριθμός των θησαυρών που φιλοξενούνται στο Μουσείο, είναι πρωτόγνωρος και όπως λένε οι αρχαιολόγοι, πρόκειται για την πιο πλούσια και λαμπρή συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στον κόσμο! Το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου ιδρύθηκε το 1863 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Ογκίστ Μαριέτ και μεταφέρθηκε στη σημερινή του έδρα το 1902, προκειμένου να χωρέσει τους εκατοντάδες εκπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς οι οποίοι σταδιακά έρχονταν στο φως.
  Το Μουσείο του Καϊρου, αποτελεί έργο κάποιων ανθρώπων οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στη συγκέντρωση αυτών των αρχαιοτήτων. Οι βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, έχουν ήδη τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ευχή όλων είναι να βρεθεί άμεσα μία ειρηνική λύση. Παράλληλα όμως, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο έλεος τους, αφού είναι αδιανόητο όλα αυτά τα αντικείμενα που άντεξαν στον χρόνο, να χαθούν μέσα σε μια στιγμή από ανθρώπινη εγκληματική ενέργεια! 


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa