Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετανός εξόριστος στο Νεπάλ


Ένας εξόριστος Θιβετανός στο Νεπάλ αυτοπυρπολήθηκε σήμερα, ανέφερε
η αστυνομία, σε μια ενέργεια που προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων διαβημάτων, κυρίως στην Κίνα, εναντίον του ελέγχου που ασκεί το Πεκίνο στην θρησκεία και στην κουλτούρα των κατοίκων του Θιβέτ.


Ο διαδηλωτής, το όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό, έφερε μια σημαία του Θιβέτ και φώναξε τα λόγια «Ζήτω το Θιβέτ» πριν βάλει φωτιά στα ρούχα του στην Μπάουντα, μια συνοικία στο Κατμαντού όπου ζουν πολλά μέλη της μειονότητας, είπε ο αστυνομικός Σάιαμ Λαλ Γκιαουάλι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο άνδρας δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό.

Τουλάχιστον 11 Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί φέτος στην επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, που έχει καταστεί επίκεντρο των ενεργειών όσων αντιτίθενται στον έλεγχο του Θιβέτ από το Πεκίνο.

Η Κίνα κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ότι υποκινεί τις ενέργειες αυτές. |Αυτές οι πράξεις αμφισβητούν την ανθρώπινη συνείδηση και ηθική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι. «Δεν θα επιτύχουν αυτά τα σχέδια», πρόσθεσε. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι θρησκευόμενοι πιστεύουν ότι η ζωή είναι ιερή και θα πρέπει να επιστρέψουν στις ορθές αρχές του Βουδισμού».

Το Νεπάλ, όπου ζουν πάνω από 20.000 Θιβετανοί, υφίσταται πιέσεις από το Πεκίνο -χώρα που αποτελεί εμπορικό εταίρο-κλειδί του Κατμαντού- να καταστείλει οποιαδήποτε «αντικινεζική» ενέργεια των μειονοτικών.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa