Θεσσαλονίκη: Αναθέωρηση του προϋπολογισμού του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας;


Περίεργες εκπλήξεις προκύπτουν από την εξέλιξη του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας ο ανάδοχος του οποίου είναι η «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» Η εταιρεία αυτή κέρδισε το καλοκαίρι τον μειοδοτικό διαγωνισμό προσφέροντας έκπτωση ύψους 52,7% με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του έργου να πέσει από τα 43,2 στα 20,5 εκατ.ευρώ.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε τότε τον προβληματισμό αναφορικά με το πώς ήταν δυνατή μια τέτοια μείωση. Η απάντηση ήταν σχετικά απλή καθώς η μείωση αυτή δικαιολογούταν με την ταυτόχρονη  μείωση του κόστους εργασίας σε ποσοστό ύψους 25%, καθώς οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν τον κατώτερο μισθό που προβλέπει η Εθνική γενική συλλογή σύμβαση εργασίας και όχι με βάση τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων σε εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες.

Και ενώ οι εργασίες στην παραλία συνεχίζονται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, χωρίς βέβαια να τηρούνται οι υποσχέσεις για την δημιουργία παράλληλων μονοπατιών για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, εμφανίζεται ο εργολάβος να εδραιώνει το νομικό δικαίωμα να διακόψει τις εργασίες, επειδή όπως υποστηρίζει τα έργα περατώνονται με γρηγορότερους ρυθμούς από τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί για πληρωμές. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα σύμβουλου της «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» Δημήτρη Παπανικολάου στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί φυσικό αντικείμενο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο διακανονισμός προέβλεπε πληρωμές ύψους 800.000 ευρώ για φέτος.  Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι "Ο διακανονισμός που έγινε αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σωστός"
Σύμφωνα πάλι με το ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου «Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πιστώσεις 8 εκατ. ευρώ για το έργο από το ΕΣΠΑ, μόνο για φέτος. Όμως εγκρίθηκαν 800.000, ήδη μεταβιβάστηκαν περίπου 728.000 ευρώ και απομένουν μέχρι το τέλος του έτους άλλα 72.000 ευρώ.»
Όπως όμως δηλώνουν ακόμη στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδιας αρχής για την εκτέλεση του ΕΣΠΑ στον «Α» δεν υπήρχε δυνατότητα να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο όριο των 800.000 ευρώ αλλά ούτε να γίνει υπέρβαση στο ανά έτος προβλεπόμενο συνολικό ποσό το οποίο εγκρίνεται από τη Βουλή. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΔΑ τονίζουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ότι εφόσον οι υπηρεσίες βεβαιώσουν ότι έχουν ολοκληρωθεί εργασίες ύψους 2 εκατ. ευρώ θα προϋπολογιστούν και τα έργα του 2012 και θα ζητηθεί εκταμίευση ακόμη μεγαλύτερου ποσού για το επόμενο έτος.
Και διερωτάται ευλόγως κάποιος αν το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες ο προϋπολογισμός του έργου προκύπτει ανεδαφικός, σύμφωνα με το ύψος των εργασιών που ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι έχουν ολοκληρωθεί, συνιστά ένα πρώτο βήμα μιας γενικότερης αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έργου προς τα πάνω...
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa