«Σοκ» στις αγορές από το Δημοψήφισμα Παπανδρέου...

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου να πάει σε Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, γεγονός που προκάλεσε τον εμφανή εκνευρισμό του Βερολίνου, ενώ στις αγορές μειώθηκε κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μετοχές, εμπορεύματα νομίσματα υψηλού ρίσκου παραδίδονται σε σημαντικές ρευστοποιήσεις με μερίδα αναλυτών να προεξοφλεί πρόωρα το τέλος της ανοδικής αντίδρασης που είδαν οι αγορές για το υπόλοιπο του 2011.
 ...


Την εβδομάδα που διανύουμε και με βάση τα νέα δεδομένα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η θέση της κεντρικής τράπεζας και του «πρωτοεμφανιζόμενου» Mario Draghi, απέναντι σε μια Ευρώπη που δείχνει να μην αντέχει τις δημοσιονομικές πιέσεις με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να διευρύνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αναλυτές, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή ο Παπανδρέου μετατοπίζει το βασικό μερίδιο ευθύνης στον ελληνικό λαό, ενώ καταδικάζει πριν ακόμα ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας για την Ελλάδα (εθελοντικό haircut 50%). Μάλιστα, εκτιμούν ότι ισοδυναμεί με Δημοψήφισμα παραμονής ή εξόδου στο ευρώ.
 

Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων συνεχίζουν να διευρύνονται σε επίπεδα ρεκόρ στο 6,18%. Σε επίπεδα ρεκόρ και το spread του 10ετούς βελγικού ομολόγου έναντι του Bund. Σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται κοινή γραπτή δήλωση Merkel-Sarkozy για το ελληνικό Δημοψήφισμα εντός της ημέρας.
 

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα επιτάχυνε τις απώλειες έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,5% σε τριμηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,3%. Τα στοιχεία του ΑΕΠ επισκιάστηκαν από τη μείωση του δείκτη μεταποίησης τον Οκτώβριο στο 47,4 από το 50,0, δηλαδή σε περιβάλλον συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η ισοτιμία GBPUSD διαπραγματεύεται στην περιοχή του 1,5900. 


Το δολάριο καταγράφει άνοδο σε σχέση με τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα και κυρίως σε σχέση με τα commodity currencies, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία EURUSD προσπαθεί να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 1,3700, έχοντας υποχωρήσει στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 1,3676, ενώ το USDJPY διαπραγματεύεται γύρω από την περιοχή του78,00. 


Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνει το αργό προς τα 90 δολάρια/βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε στα 1.700 δολάρια/ουγγιά.
 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa