Γραπτή επιστολή στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγοί των κομμάτων από την οποία αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 26 Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ζητούν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι στην ευρωζώνη.
Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου, το συντομότερο δυνατόν, το πιο πιθανόν εντός του Νοεμβρίου με τηλεδιάσκεψη. Θα προηγηθεί επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες από τους υπουργούς της ευρωζώνης, έπειτα από μια μακρά ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι ομόλογοί του όμως με τη σύμφωνη γνώμη του επίτροπου Ολι Ρεν, προτίμησαν να αφήσουν μετέωρη την τύχη της 6ης δόσης, αναμένοντας τη γραπτή δέσμευση των Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει, εκτός του «κουρέματος» κατά 50% του ελληνικού χρέους και τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το ποσό των 100 δισ. ευρώ, την εφαρμογή για τουλάχιστον μία δεκαετία σκληρών μέτρων λιτότητας υπό την αυστηρή επιτήρηση επί μονίμου βάσεως των δανειστών (βλέπε τρόικα).
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δεν έφερε αντίρρηση στην απαίτηση για γραπτή δέσμευση των Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για να εκταμιευτεί η 6η δόση. Το αντίθετο μάλιστα…
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αναγνώρισε ότι έχει ήδη ληφθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο επίτροπος Ολι Ρεν, για να επισημάνει ότι η αναγγελία περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Γ. Παπανδρέου «διέρρηξε την εμπιστοσύνη» της ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.
Για το λόγο αυτό ζητείται η γραπτή δέσμευση των αρχηγών των δύο κομμάτων για εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Είναι φανερό ότι κανείς από τους εταίρους δεν εμπιστεύεται την Αθήνα.
Αλλωστε τόσο ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ όσο και ο Ο. Ρεν έφεραν επανειλημμένως το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, χώρες που εφαρμόζουν τα προγράμματα των Βρυξελλών «χωρίς προβλήματα», όπως διαπιστώνεται στην Ελλάδα. Επιπλέον, «η εθνική ενότητα λειτούργησε πολύ καλά» στην Πορτογαλία, πρόσθεσε ο Φινλανδός επίτροπος.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος προέβη σε αισιόδοξες δηλώσεις πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες των 17: «Εχουμε τώρα νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Εχουμε νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και υπευθυνότητας και είναι η απόδειξη της δέσμευσης και της ικανότητάς μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα».
Οι διαθέσεις των εταίρων φάνηκαν από την αρχή. Καταρχήν, υποβάθμισαν την ανάγκη της Ελλάδας να εισπράξει τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης. Αλλωστε ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχε φροντίσει κατά την τελευταία σύνοδο της ευρωζώνης να καθησυχάσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Συνεπώς, για ποιο λόγο να βιάζονται; Οπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «η αποδέσμευση της 6ης δόσης θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση…
Οι ελληνικές αρχές λένε ότι δεν έχουν ανάγκη (για την κάλυψη ταμειακών αναγκών) μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Εχουμε λοιπόν καιρό»…
Στη συνέχεια, άρχισε να κερδίζει έδαφος η απαίτηση για γραπτή δέσμευση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων, την οποία ζήτησαν επίμονα η Γερμανία και η Αυστρία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προϊδεάσει για την απαίτηση του Βερολίνου σε δηλώσεις του στο Τάμπερε της Φινλανδίας.
«Η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί το σχέδιο βοήθειας, όποια και αν είναι τα εσωτερικά της προβλήματα», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο,τι και αν συμβεί, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει αυτό που συμφωνήθηκε. Βέβαια, αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία είναι άδικο. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».
Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ ήταν αυτή που πρότεινε ευθέως (κατόπιν εντολής;) «να δεσμευτούν γραπτώς για μεταρρυθμίσεις όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης». «Μόνο αφού έχουμε αυτή τη διασφάλιση απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου», είπε η Μ. Φέκτερ.
Πριν από την έναρξη των εργασιών των 17, ο Β. Σόιμπλε κάλεσε της κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να δεσμευτούν για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος κάνει κουμάντο στην ευρωζώνη είπε με έμφαση: «Πρέπει να το κάνουν και θα το κάνουν». Και υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα».
πηγή:www.enet.gr